Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
04.06.2012
Митинг-заря в памет на Христо Ботев

Митинг-заря в памет на Христо Ботев

В навечерието на 2 юни централният площад на Враца отново събра стотици българи за участие в митинг-заря в памет на Христо Ботев и неговата чета. Пред паметника на Войводата застанаха президентът на България Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Цветан Цветанов, министрите Мирослав Найденов, Тотьо Младенов и Ивайло Московски, заместник министърът Августина Цветкова, началникът на отбраната Симеон Симеонов, депутатите Георги Божинов, Кирил Добрев, Асен Агов, Венцислав Лаков, Николай Рашев,  Янко Здравков, Валери Ангелов и Николай Лаков. Сред официалните гости бяха също председателите на партии Сергей Станишев (БСП), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Христина Христова (НДВС). На трибуната застаха президентът от предишния мандат Георги Първанов, врачанският митрополит Калиник и епископ Киприян, областният управител Пепа Владимирова и заместниците й Валентин Латов и Цветелина Теофилова, кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместниците му инж. Красимира Георгиева, Красимир Богданов, Светозар Луканов и Ангел Вълчев. В митинга участваха и делегации от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа – Франция, Бор – Сърбия и Франкфурт на Одер – Германия. В митинг-зарята участие взеха четири представителна роти на Поделение 52380 – Враца, гарнизон Плевен,  ученически блок от СОУ “Христо Ботев”, блок от студенти  от висшите учебни заведения във Враца и група от участниците в похода „Козлодуй – Околчица”. Врачани и гостите на града изпълниха площада.

„Тук, пред Ботевия паметник, в този храм на открито, всяка първоюнска вечер е нашето духовно пречистване. В минутите на мълчание стъпките на историята се  сливат с пулса на нашето съвремие! За да усетим близостта на Войводата:

- гневен и осъдителен  към социалната апатия и своеволието на тирана

- жлъчен към лъжепатриотите и мнимите поборници

- неповторим в мощта и силата на своето слово и дело!

Щастлива е съдбата към нас, потомците от Врачанския край, осветен от Ботевата алея, да посвещаваме ежегодно най-хубавите си дела  в чест на Войводата и неговите четници.

Нека отново родолюбието ни сплоти и отдадем своята почит в деня на 136-та годишнина от гибелта и подвига на  поета-революционер Христо Ботев и на героите, загинали за свободата на България!” – каза в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.

 

            Над 50 венци на признателност бяха поднесени пред паметника на Войводата. По традиция митингът завърши със заря.

 

 

                                                                                                                      Даниела Хитова,

                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

#
# # # #