Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
04.11.2014
Регионалната библиотека „Христо Ботев” чества своята 60-годишнина

Регионалната библиотека „Христо Ботев” чества своята 60-годишнина

            Своята 60-годишнина чества днес Регионалната библиотека „Христо Ботев” във Враца. За празника в града пристигнаха директори на библиотеки и гости от цялата страна.

„Изключителна чест е за мен да ви поздравя по повод 60-та годишнина от създаването на Регионална библиотека „Христо Ботев”! Значима е функцията и дейността на библиотеката още от самото й създаване и изграждането й като духовен център и място за просвета на широк кръг читатели. Като наследник на основаната през 1954 г. Окръжна методическа библиотека, днес тя е център за обществена информация, с модерна организация и богат библиотечен фонд. Книжовно богатство са редките екземпляри на речници и енциклопедии, с които надеждно се съхранява мъдростта на писаното слово и неговата ценност и непреходност. Съществено е и значението на врачанската библиотека като център за придобиване на компютърни умения и с възможността нейните читатели да имат достъп до дигиталните копия на книжния фонд! Всяко едно от тези достижения обогатява историята на Регионална библиотека „Христо Ботев” и съм убеден, че набелязаните цели са реално достижими, защото отдавна са станали жизнена кауза за целия колектив. Община Враца и занапред ще бъде ваш надежден партньор за развитието на богатите културни традиции в нашия град!” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов се обърна към екипа на библиотеката  и гостите. Да поздравят с кръглата годишнина бяха дошли също народният представител Красимир Богданов, зам.-областният управител Иван Даков, председателят на общинския съвет Малина Николова и проф. Александър Димчев от СУ „Св. Климент Охридски”.

 

Библиотеката е създадена на 24 декември 1954 година като Окръжна методическа библиотека. През 1966 г. получава наименованието си Христо Ботев, а от 2006 година е преобразувана в Регионална библиотека. Започнала с фонд от 7000 тома, днес библиотеката притежава над 253 000 библиотечни документи от всички отрасли на знанието. Регионалната библиотека „Христо Ботев” посреща своята 60-годишнина с близо 4500 нови читатели годишно, 90 000 посещения реални и виртуални чрез функционалния сайт на библиотеката и профилът и в социалните мрежи. 

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

#
# # # #