начало » Новини
15.02.2016
Община Враца отбеляза празника Трифон Зарезан

Община Враца отбеляза празника Трифон Зарезан

По традиция на 14 февруари Община Враца и Регионалният исторически музей организираха честване на празника Трифон Зарезан. Дворът на Етнографско-възрожденския комплекс събра десетки врачани и гости на града. Зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева присъства на събитието и се включи в ритуалното зарязване на лоза, което бе представено от самодейците от читалище „Милин камък – 1927 г.” – с. Мраморен. Носителят на титлата „Цар на лозята” за миналата година Николай Николов предаде короната на  новия – Светослав Иванчев, чието вино бе избрано единодушно за най-добро.

„Да натежат лозниците от плод, да са пълни бъчвите с вино и да са здрави всички!“, бе пожеланието на зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, след като заряза лозя пред Замбината къща.

И тази година бяха организирани конкурси за червено и бяло вино и за мезета. Две журита оценяваха кулинарните изкушения и майсторлъка на участниците.

Тази година врачани представиха 15 качествени мезета. Трета награда отиде при Генка Филипова, второто място бе присъдено за ястието на Пенка Павлова, а първото място в конкурса за мезета спечели Цветан Дочев-Дедо Скърц.

Конкурсът за вина бе разделен на две категории - за бяло и за червено вино. 5 бели вина участваха в надпреварата и 23 бяха червените гроздови еликсири.

Трета награда в конкурса за червено вино грабна Момчил Калистратов, второто място отиде при Младен Младенов, а най-доброто в тази категория бе виното на Татяна Стаменова.

В конкурса за бяло вино трета награда получи Антон Тошев, второто място бе за Иванка Борисова, а бялото вино на Ивайло Тодоров спечели първото място. Наградите връчи зам.-кметът на Общината Петя Долапчиева.

 

За празничното настроение се погрижиха танцьорите от Танцов състав „Хемус“ при Община Враца, певческите групи от кв. Бистрец и село Мраморен, както и Врачанските музовири Огнян Пищиков и Цветан Дочев. Гостите на празника на виното и веселието бяха посрещнати с греяна ракия и вино. В двора на комплекса бе запален традиционния огън, на който се завъртяха вкусни пърленки и сочни мезета.