Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
21.11.2016
Посланикът на Чешката република у нас тества електробус във Враца

Посланикът на Чешката република у нас тества електробус във Враца

Посланикът на Чешката република в Република България пристигна на посещение във Враца. Негово превъзходителство инж. Душан Щраух бе посрещнат от кмета на града Калин Каменов. На официалната среща, която се състоя в Заседателната зала на Община Враца присъстваха областният управител Малина Николова, зам.-кметът Мария Попова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, управителят на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД Николай Вълков и управителят на врачанската фирма „Чех-пласт“ Димитър Иванов.

Повод за визитата на посланика бе да се запознае с местната управа и града, но също така и да присъства на тестването на пристигналия във Враца електробус, собственост на чешката фирма „Сор Либхави“, който се предоставя на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД за използване през следващите 6 месеца. Негово превъзходителство бе придружаван от директора на Чешкия офис в България Мартина Парикова, асистента към икономическия департамент на посолството Мария Дункова, директора по износа на „Сор Либхави“ инж. Ийндржих Худи и оторизирания представител за България на чешката фирма Емил Кимак.

Кметът Калин Каменов представи накратко историческите факти за Враца и най-известните природни и културни забележителности в града. „Надявам се, да работим активно и ползотворно и да направим така, че Враца да се превърне в център на българо-чешкото сътрудничество“, каза още Каменов.

 

Програмата на посланика във Враца продължи с оглед на електробуса и разходка с него до прохода Вратцата и входно-изходната артерия на града, посока Химко.

„В момента сме в процес на разговори за закупуване на електробус, като това може да стане чрез по-голям европроект или на лизингово изплащане. 6-месечното тестово използване е и възможност повече наши съграждани да се убедят в ефикасността на електробусите, защото Враца има нужда от по-комфортен градски транспорт“, допълни Калин Каменов и поясни, че елекстробусът ще се движи по една от линиите на тролеите през следващата половин година.

По време на гостуването си във Враца посланикът на Чешката република инж. Душан Щраух посети Регионалния исторически музей, където разгледа Рогозенското съкровище и Куртпашовата кула.

#
# # # #