Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
03.09.2018
Тържествено, Враца отбелязва 133 години от Съединението

С военен ритуал и тържествена церемония, Община Враца ще отбележи 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването ще се състои на 6 септември от 10:00 ч., пред паметника на загиналите във войните за национално обединение, до гаровия площад в града /Лъвчето/.

Церемонията по случай годишнината ще започне с изпълнение на част от стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“. В рамките на програмата ще бъдат изнесени исторически факти за Съединението, а слово за празника ще поднесе Калин Каменов - кмет на Община Враца. Благодарствен молебен и водосвет за здраве ще отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанския Владика Григорий.

В отбелязването, организирано от Община Враца, ще вземат участие духов оркестър при Народно читалище „Развитие - 1869" - Враца, представителна  войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, ученици, граждани.

Пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Честването ще продължи с концерт на духов оркестър при НЧ „Развитие 1869”  от 11:30 ч. в градинката пред пощенската палата.

Част от празника е и концерт на Симфониета Враца, който ще се състои на 7 септември от 19:00 ч. в Градската концертна зала.

#
# # # #