Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
29.05.2009
С мащабна възстановка на събитията от 1876 година, във Враца бяха открити официално Ботевите дни, посветени на 133 годишнината от подвига на Христо Ботев и четата му

Тържествено под звуците на националния химн беше издигнат флага на Република България и запален вечният огън. На паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото на Воеводата и неговите четници.

Слово прочете кметът на града инж. Тотю Младенов. В словото се той подчерта, че тази година в Ботеви дни 2009 искаме да накараме не само врачани, но и гости на нашия град да усетят, да знаят, че Ботевият дух е жив, че родолюбието и преклонението пред героизма не са само понятия, а живеят в духа на българина. Ще бъда много щастлив, ако накараме младите хора на България да научат повече за Христо Ботев и неговите храбри четници, защото пътят на Ботевата слава, е клетва за вярност пред отечеството, каза още в словото си инж. Тотю Младенов.

Близо 1000 жители и гости на град Враца присъстваха на театралната постановка „Подвигът”, посветена на героичните събития от 1876 година. Чрез масови и театрализирани сцени и огромен мултимедиен екран бяха пресъздадени моменти от героичния подвиг на Христо Ботев. Ролята на Ботев успешно се превъплъти Георги Керменски. Участие като Рафит Паша взе и известният български актьор Ириней Константинов.

Н. Божилова

#
# # # #