Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.11.2009
Враца отбеляза днес 132 години от Освобождението от турско робство

Враца отбеляза днес 132 години от Освобождението от турско робство

С молебен и поднасяне на венци и цветя пред паметника „Вестителят на свободата”, врачани отдадоха почит пред паметта на хилядите руски, украински, беларуски, финландски и румънски войни, участвали в Руско-турската война от 1877-1878 г., донесла мечтаната от българите свобода. На 9 ноември 1877 г. руска армия, предвождана от ген. Леонов предава управлението на град Враца в ръцете на привременно местно управление, под командването на ген. Кетхудов.

Гости на официалното честване днес бяха изпълняващият длъжността кмет на община Враца Светла Кръстева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, народни представители, Областният управител Пепа Владимирова и граждани. В приветствието си по повод празника Светла Кръстева каза:

„Много е трудно днес да разберем всички чувства, вълнували нашите предци – опиянението от свободата, щастието, че за Враца започва ново летоброене, че гражданите ще определят сами пътя на развитието на родния град. Врачани изживяват миговете на свободата като възкресение Христово, като чудо и възраждане на нов живот”.

Водосвет-молебен в памет на загиналите чужди и български войни отслужи Траянополският епископ Киприян.

П. Ганчовска

#
# # # #