Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
19.04.2010
Пресинформация за участието на Община Враца в 7-то туристическо изложение „Културен туризъм” в град Велико Търново от 14 - 17.04.2010г.

Пресинформация  за участието на Община Враца в 7-то туристическо изложение „Културен туризъм” в град Велико Търново от 14 - 17.04.2010г.

Община Враца взе участие в ежегодното туристическо изложение „Културен туризъм”, което се провежда за седми път в столицата на културния туризъм Велико Търново от 14 до 17 април 2010 година, под егидата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на културата с активното участие на община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”.

В тазгодишното издание на изложението се включиха рекорден брой фирми, информационни центрове, неправителствени организации, културни институти, чуждестранни  и български изложители от 30 общини от 18 държави, между които Индонезия, Малта, Корея, Франция, Сърбия, Бразилия, Македония, Румъния, Гърция, Южна Африка, Италия, Русия и други. Събитието бе открито от кмета на града д-р Румен Рашев, в присъствието на трима посланици от Индонезия, Малта и Бразилия и осветено от Великотърновския митрополит.

В рамките на изложението на площ от 80 кв.м. бяха разположени щандове на побратимения на Велико Търново руски град Твер, където 22 фирми представиха различни стоки - от напитки, месни и сладкарски изделия до сувенири, картини и строителни материали.

   

По време на борсата бе организирана церемония за официалното връчване на наградата „Балканска столица на културния туризъм” на Велико Търново.

На 16 април се проведе годишна среща на кметовете на общини по проблемите на туризма, на която присъства зам. - кметът на Община Враца д-р Михаил Шарков. Експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на културата дискутираха възможностите и предизвикателствата, които дават на туризма структурните фондове на ЕС. По време на срещата бе подписан Меморандум за учредяване на Асоциация на градовете с културно - историческо наследство.

Филмовият фестивал „На източния бряг на Европа” представи филми на туристическа тематика с културна насоченост, които бяха оценявани от компетентно жури, което в края на изложението връчи престижни награди на отличените.

В програмата на туристическото изложение бяха включени редица изложби, презентации на туристически дестинации, кръгла маса на тема „Мениджмънт на културния туризъм” и представяне на книгата на доц. Соня Алексиева „България - Китай Културен туризъм”.

Община Враца ще предостави на Регионалния исторически музей и на представителите на туристическия бизнес в града „Наръчник на туристическия бизнес - как да привличаме и обслужваме български туристи” и  „Книга за културен туризъм - как да интерпретираме културните обекти”. Материалите са разработени по проект по ОП” Регионално развитие” 2007-2013 на МРРБ.

Щандът на Община Враца бе посетен от много представители на туристическия бизнес и културен елит, както и граждани и гости на Велико Търново.

 

Изготвил: Бойка Банкова – гл. експерт

#
# # # #