Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
03.01.2012
Кметът на общината инж.Николай Иванов проведе днес първата пресконференция

за тази година на която пожела на представителите на медиите здраве, успешна и спорна нова година. Кметът на общината пожела новата година да е успешна за Враца и врачани.

Кметът на общината инж.Николай Иванов подчерта,че един от приоритетите на общинското ръководство през тази година ще бъде осигуряване на заетост чрез активно участие на общината за привличане на публични средства,активна социална политика и съдействие на местния бизнес и привличане на чужди инвеститори и подчерта , че в тази насока е намалена такса битови отпадъци за бизнеса.

Друг приоритет който очерта кмета това е привличането на средства по Национални и Европейски програми и в тази връзка той обяви,че Община Враца подготвя проектно предложение по Красива България и Оперативна програма Регионално развитие за разработване на стратегия за туристически продукт, чиито срокове са предстоящи съвсем скоро.

Предстои подготовката на бюджет 2012 като ще се търсят възможности за подобряване на инфраструктурата за участъците в който ще има нова водопроводна и канализационна мрежа,тъй като в проекта няма предвидени средства за преасфалтиране на улици.

На проведената пресконференция кметът представи информация относно състоянието на сепариращата инсталация на Регионалното депо за твърди битови отпадъци.

На 23 и 24 декември 2011 година на обекта е  доставено оборудването за сепариращата инсталация на обща стойност 2 255 690,90лева. От тях са разплатени 1 585 004,82лева, за доставка на същото.

На строежа са извършени видовете СМР по части конструктивна, площадков,водопровод и канализация и доставката на сепариращата инсталация. Работи се по част архитектура,като са монтирани покривните и фасадните панели по северната,западната и южната фасади заедно с дограмата. Работи се по вертикалната планировка, шлайфната бетонова настилка е завършена на цялата сграда.Изпълнените видове СМР са на стойност 3 300 000 лева.

За обект „Сепарираща инсталация за битови отпадъци на Регионалното депо за твърди битови отпадъци „ съгласно Приложение № 7 към чл.21,ал.1 от Закона за държавния бюджет на Република България 2011 г. на Община Враца са осигурени 3 300 000 лева и същите са изразходени. В момента разполагаме с 170 000 лева преходен остатък от 2010 година,който ще се изразходва за дейности по изграждането на сепариращата инсталация. На 5 януари пристига екип от МУТ –Унгария за монтаж на оборудването на сепариращата инсталация.

 Кметът на общината припомни, че за обект изграждане  на клетка 2.1 към Регионалното депо за ТБО средствата са в размер на  3 215 050 лева, за СМР са изразходени 2 274 000 лева. Изплатена са 60% от сумите, а останалата част -40% след приемането на обекта.

В „Екопроект” ООД  общият капитал е 4 212 280 , от който 315 960 дяла по 10 лева притежава Община Враца или 75% и 25 % притежава Община Мездра съответно 105 320 дяла по 10 лева.

Очаква се в края на месец март тази година да започне експлоатацията и на двата обекта на Регионалното депо за ТБО.

На зададен въпрос относно генералното спонсорство за ПОФК „Ботев-Враца” от Феликс Монел, кметът на общината разясни, че е проведена среща с господин Монел, на която е разисквано неговото предложение, но до конкретни ангажименти от страна на Община Враца не се е стигнало.

Кметът на Общината обяви, че не може да вземе такова решение и добави, че срока който е поставен от господин Монел е твърде кратък 31.12.2011 година.

Осигуряването на спонсор на футболният отбор може да стане само, след провеждане на Общо събрание на футболния клуб на което да се даде възможност на всички заинтересовани футболни деятели във града да участват и когато има готовност за такова нещо, което да е подплатено със прозрачност и чист капитал – добави още кметът.

 За тържеството в новогодишната нощ са изразходени общо 7 430 лева от които :

-         наем сцена, дисководещ и духов оркестър 3 000 лева;

-         хонорар на дует „Шик” – 3 500 лева;

-         хонорар на Junk Yard – 300 лева;

-         вино за гражданите – 400 лева;

изпити са 93 литра вино

-         пластмасови чаши -30,00 лева.

 

Кметът на Общината благодари на фирмите, които се отзоваха на с отправеният   апел за закупуване на коледна украса, а именно:   

-„Холсим”АД- 2 450 лева за закупуване на снежен човек;

- „Фонема” – 200 лева – светещи рингове;

-„Вратица” – 200 лева – светещи рингове;

-„Елитком” - 200 лева – светещи рингове.

- фирма от Ботевград дари фойерверки  за тържеството в новогодишната нощ.

Община Враца

Връзки с обществеността

#
# # # #