Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
14.03.2012
Светозар Луканов се срещна с живеещите в бившите сгради на ХЕИ

Днес зам.-кметът на община Враца Светозар Луканов се срещна с граждани, които ползват бившите сгради на лабораториите на ХЕИ на ул. „Георги Апостолов” 2 в града. Поводът бе издадена заповед за извеждането им от сградите, станали опасни след като от тях са били извадени някои от дървените греди, на които се крепи покривната конструкция.

Преди година в отремонтираните сгради бяха настанени 17 ромски семейства. Лично заместник кметът Луканов е направил проверка на мястото преди броени дни. В момента оградата е съборена, напълно разрушена е една от сградите, от втората сграда е останала само покривната конструкция и гредите, и е започнало разрушаването и на третата сграда.  Откраднатите дървени греди от нея поддържат покрива и правят сградата опасна за живеене. Кражбите са се прехвърлили и върху имуществото на съседната белодробна болница. Плячка за крадците са станали и метални части на мобилен флуорограф. Разбит е и пожарният кран на болницата, от където живеещите в съседство си наливат вода. При проверката на място, в стаите на настанените са намерени части от откраднатите дървени греди и обшивки на сградите, които били складирани, за да се използват за отопление. Открити са и чували с откраднат паркет от сградата на Химическия техникум. За кражбите някои от настанените обвиняват съседи.

В края  на разговора зам.-кметът Светозар Луканов предложи два варианта за решение на проблема. Първият е живеещите на ул. „Георги Апостолов” 2 да възстановят за своя сметка разрушените части от третата сграда, включително откраднатите дървени греди и да я отремонтират така, че тя да бъде безопасна за живеене. Вторият е тези от тях, които са коректни платци, да се изнесат от сградата и да бъдат настанени в други общински жилища, при такава възможност. Изборът ще бъде направен от самите живеещи и какво е тяхното решение ще стане ясно на следващата им среща със зам.-кмета Луканов, която е насрочена за 10 ч. в петък.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

#
# # # #