Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
22.03.2012
Над 300 делегати участваха в общинска научна конференция за образованието в детските градини

Над 300 делегати участваха в общинска научна конференция за образованието в детските градини

Научно-практическа конференция „Детската градина – отговорност за бъдещето” се проведе днес във Враца. Поводът бе отбелязването на 130 години от откриването на първата детска градина в България. Конференцията бе част от националната кампания на Министерството на образованието, младежта и науката „Участвам и променям”. Организатори бяха Община Враца, Регионалният инспекторат по образованието и врачанският филиал на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Кметът на община Враца инж. Николай Иванов приветства участниците и откри конференцията. „Дълъг и достоен път е извървян от създаването на първите детски заведения във Врачанско през 1902/1903 г. до днес. Поредица от факти показват осъзната обществена потребност от обучение и възпитание на децата от най-ранна възраст. Община Враца прие за свой приоритет грижата за децата и запази системата от общински детски заведения. Към момента на територията на общината се отглеждат и възпитават 2 784 деца от 218 учители в 17 детски заведения. Нека днешната конференция стимулира професионалните компетентности, да подскаже нови подходи в научната и методическата подготовка и да създаде мотивация за самоусъвършенстване на всички участници” – каза в словото си кметът на Враца.

Над 300 делегати взеха участие в конференцията, сред които бяха директори и учители от врачанска област, представители на общински администрации от региона и на партньорски организации, родители, бивши учители, студенти от ВТУ. Научен ръководител на конференцията бе проф. д-р Божидар Ангелов, ръководител катедра „Предучилищно възпитание” към факултет „Начална и предучилищна педагогика” на СУ „Св. Климент Орхидски”.  Сред гостите бяха бяха също старши експерт Ваня Трайкова от МОМН и доц. д-р Маринела Михова, директор на врачанския филиал на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Разгледани бяха 99 доклада, разделени  в шест тематични секции. Научни ръководители, по време на сесиите, бяха преподаватели от ВТУ. Добри професионални практики представиха директори и учители от врачанска област.

 

         Във времето между двете сесии кметът на Враца инж. Николай Иванов прие проф. д-р Божидар Ангелов, старши експерта Ваня Трайкова и доц. д-р Маринела Михова. По време на срещата бе обсъдено развитието на предучилищното образование в общината. Коментирано бе също ползотворното сътрудничество на местната власт с филиала на ВТУ, при което качествено подготвените кадри на университета  ще се реализират в детските заведения в региона. По този начин в бъдеще ще се поднови педагическият персонал. Друга важна тема, която бе обсъдена по време на разговора, бе за това, че сградите на детските градини все още имат нужда от подобрения и реновации. „Предвиждаме всички детски градини да бъдат санирани чрез проект, финансиран от европейските фондове” – ангажира се инж. Иванов. „Благодарим за перфектната организация на този голям форум, която не ме изненадва, защото съм дългогодишен приятел на Враца и на детските градини във вашия град” – каза проф. Божидар Ангелов.

 

В края на конференцията участниците във всяка от шестте секции подготвиха свои предложения  представиха своите предложения за бъдещото развитие на предучилищното образования в България, които ще бъдат представени в просветното министерство.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

#
# # # #