Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
05.11.2012
Направиха първа копка на центровете за настаняване и защитеното жилище по проекта “ИСКРА”

Направиха първа копка на центровете за настаняване и защитеното жилище по проекта “ИСКРА”

         Днес във Враца социалният министър Тотьо Младенов, кметът на общината инж. Николай Иванов, Милчо Драганински от фирма “Опал 94” АД и Евгени Генов от дружеството “Генов строй - продукт” ЕООД направиха първата копка на един от трите центъра за настаняване от семеен тип и защитено жилище, които ще бъдат изградени по проекта “ИСКРА – иновативен социален комплекс от резидентни алтернативи”. Проектът е на Община Враца и е финансиран по ОП “Регионално развитие”. Стойността му е 2 594 184 лева, от които собственият принос на Общината е 132 113 лв. Церемонията се състоя в жк “Самуил” във Враца, където ще бъде построен един от центровете. Изпълнител на този обект е консорциумът “Сдружение Враца – ОГ” ДЗЗД, което включва врачанските фирми “Опал 94” АД и “Генов строй - продукт” ЕООД.

“С изграждането на трите центъра за настаняване от семеен тип и защитеното жилище, всички институции ще успеем да създадем благоприятна среда за развитие на децата и младежите с увреждания. Те ще участват в живота на общността и ще намерят сигурност и уют. Уважаеми господин министър, искам да изкажа задоволството си от съвместната работа между Община Враца и Министерството на труда и социалната политика, благодарение на която правим няколко значими за Враца социални проекти. С тях осигуряваме нови работни места и се подобрява социалната инфраструктура на нашия град. Използвам възможността да благодаря и на екипа в предишния мандат на Община Враца, който е подготвил този проект. Искрено се надявам, че строителните дейности ще бъдат извършени качествено и в срок. Успешна работа!” – с тези думи се обърна към гостите инж. Николай Иванов.

 

 

Министърът на труда и социалната политика също изрази своето задоволство от съвместната работа с Община Враца и от това, че в града стартира поредният социален проект. Тотю Младенов каза също, че общините са най-важните партньори на министерството при деинституционализацията на децата без семейства. Той обяви, че преди няколко дни Община Враца е спечелила финансиране по още един проект – “Помощ в дома”. Услугата ще стартира от декември тази година. При реализирането й ще бъдат назначени над 30 социални работници, които ще се грижат за над 60 потребители на социални услуги. И през следващата година ще продължи програмата за лични асистенти, допълни социалният министър. “С което се надяваме почти на 100 % да удовлетворим нуждите на хората с увреждания” – каза Тотьо Младенов.

         На първата копка по проекта “ИСКРА” присъстваха също заместник министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, депутатите Янко Здравков и Валери Ангелов, областният управител Пепа Владимирова и заместникът й Цветелина Теофилова, заместник кметовете Светозар Луканов, инж. Красимира Георгиева и Ангел Вълчев, изпълняващият длъжността председател на общинския съвет във Враца Валери Стаменов, директорите на Бюрото по труда, Регионална дирекция “Социално подпомагане” и Инспекцията по труда, общински съветници и граждани.

         Предвижда се изграждането на трите центъра за настаняване от семеен тип и защитеното жилище по проекта “ИСКРА” да приключи през юни 2013 г.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

#
# # # #