Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
22.04.2013
7 478 врачани се включиха в почистването на замърсени терени

7 478 врачани се включиха в почистването на замърсени терени

За втора поредна година жителите на община Враца участваха активно в кампанията “Да почистим България” за един ден. Оборудвани с чували и ръкавици днес 7 478 врачани излязоха, за да почистят замърсени терени в региона. В кампанията се включиха служители на общинската администрация, на областна администрация, на други ведомства, на банки, на “Врачански балкан”, на “Държавно горско стопанство”, 13 училища, 13 детски градини, 22-те села в общината, много фирми, две политически партии, инициативни комитети и граждани. Сред тях бяха кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместник кметовете инж. Красимира Георгиева, инж. Николай Йорданов и Светозар Луканов. На 24 пункта в града бяха раздадени над 3 000 чувала и 3 000 комлекта с ръкавици. Почистени бяха както входно-изходните магистрали на Враца, така също всички села в общината. Групи от доброволци посетиха и събраха отпадъци в района на мемориалните кътове на Давид Тодоров и поп Сава Катрафилов. Ученици от ПМГ “Акад. Иван Ценов” почистиха трасето на Ботевия път от лобното място на Христо Ботев до разклона за с. Паволче. Група туристи, водени от инж. Торбов, направиха оборка и освежиха маркировката по Ботевия път от ресторант “Хъшовете” до “Лесковото кладенче”. Бяха почистени кътовете за отдих “Петко и Герго” и “Погледец”, намиращи се по пътя за връх Околчица. Ученици от СОУ “Васил Кънчов” събираха отпадъци около пещерата “Понора”, а техни приятели от СОУ “Никола Войводов” – около природната забележителност “Божия мост”. Група от ЕГ “Йоан Екзарх” се присъедини към екипа на Община Враца за почистването на зелените площи около пътя за Мездра. Друга група от общинска администрация бе  в районите на пътя за квартал “Кулата” и село Веслец. В парка на спортния комплекс “Христо Ботев” бе направена оборка от служителите на областна администрация.Тази година голяма активност показаха и живеещите във врачанските лозя. Над 150 човека там излязоха, за да почистят района.

В Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Враца вече са постъпили първите 14 тона от събраните отпадъци. Инициативни граждани със собствен транспорт са закарали там още 500 кг боклук.

С предоставена техника по време на кампанията партньори на Общината станаха “В и К” и “Булгартрансгаз” – Чирен.

 

След края на почистването кметът на Враца инж. Николай Иванов, зам.-кметът Красимира Георгиева и част от екипа на общинска администрация се включиха и в залесяване в жк “Младост”. В този ден дръвчета бяха посадени също в спортния комплекс “Христо Ботев” и в жк “Дъбника”.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

#
# # # #