Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
26.05.2014
Кметът представи програмата на Ботевите дни

         В навечерието на второюнските тържества кметът на Враца днес представи програмата за Ботевите дни. Освен традиционните прояви, инж. Николай Иванов обърна специално внимание на новите моменти в програмата. Половин век след издигането на паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца ще бъде извършена церемония по неговото освещаване. Тя ще започне в 10 ч. на 27 май. В края й, когато хорът изпълнява „На многая лета”, камбаните на всички храмове в града ще започнат да бият празнично. Ще бъде издадена и възпоменателна картичка за събитието в тираж 1000 броя. В програмата на второюнските тържества е включена също научна среща, посветена на 138-та годишнина от подвига на Ботев и неговата чета. В дискусията ще вземат участие проф. Ив. Стоянов и проф. Пл. Митев. Другото ново е, че на 28 май в литературното четене ще се включат и поети от Русия и Полша. Авторите са участници във фестивала „Славянска прегръдка”, който се провежда във Варна. Поетите ще четат свои стихове и стихове за Ботев, преведени на родните им езици. Новост е и театрално-поетичният спектакъл „Настане вечер”. Той ще е постевен на Христо Ботев и ще бъде представен от актьори от бургаския театър на 31 май от 19 ч. Врачани и гостите на града ще могат да видя снимки на стара и нова Враца. Фотоизложбата ще бъде открита в 18.30 ч. на 27 май в Природо-защитния център „Натура”. Във Враца за първи път ще гостува изложба на вестници „Родени свободни”, която е на Българската телеграфна агенция. Едновременно с нея ще бъде направена и експозиция на вестници от фондовете на Регионалния исторически музей, посветени на Христо Ботев. За първи път в изложбата „Земята на Ботев” ще има раздел „фотография”.

            Други интересен акцент е междуранародният баскетболен турнир за купата на Враца, който ще се проведе на 31 май. В него ще вземе участие отбор от побратимения град Вилньов льо Роа. Първият мач ще започне в 10 ч., а официалното откриване ще е в 12.30 ч. В същия ден в 11 ч. Регионалната библиотека „Христо Ботев” ще бъде представена книгата „Ангел Тотев Ковачев – ботев четник”. В книгата са събрани статии, спомени, коментари, документи и снимки за Ангел Ковачев. За представянето във Враца ще пристигне авторът на сборника проф. Георги Бърдаров и рецензентът акад. Георги Марков.

            На 1 юни в 13 ч. ще бъде открита официално нова детска и спортна площадка в жк „Дъбника”.

Продължават вечерните концерти, които във всеки от празничните дни ще започват от 19.30 ч. на открита сцена срещу читалище „Развитие”.

„Каня всички врачани, както на новите, така и на традиционните прояви в Ботеви дни” – каза в заключение кметът на Враца.

 

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

#
# # # #