Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
07.07.2014
Правят първи фестивал на древните култури в с. Оходен

„От 17 до 21 юли в местността „Валога” край врачанското село Оходен ще се проведе първият Фестивал за древни култури” – това съобщи днес кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Фестивалът „Слънцето на Тодорка” е съвместна инициатива на Община Враца, Театрална група „ТЕМП” и Регионален исторически музей – Враца.

         Фестивалът ще бъде организиран в три секции – арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория. В арт секцията ще могат да се видят артистични рекострукции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната и чужбина. В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития. Младежи от клубове по история в училища от страната и студенти по археология ще се включат в младежката експериментална лаборатория. За тях ще бъдат организирани уъркшопове по експериментална керамика, производство на култови предмети от кост, жътва на лимец с експериментални реплики на антични сърпове. На участниците ще бъдат връчени сиртификати за елементарен курс по археология.

„Целта е фестивалът да даде интересен поглед към древните култури. Това е един нов туристически продукт, който, съчетан с уникалните разкопки, се очаква да провокира интереса на приятели на археологията и туристи в региона” – каза инж. Николай Иванов.

         Официалното откриване на Фестивала на древните култури „Слънцето на Тодорка” ще се състои на 18 юли от 20.30 ч. в местността „Валога” край с. Оходен. Очаква се в първото му издание да се включат над 100 участници от София, Пловдив, Козлодуй, Перник и Белоградчик, а също студенти от СУ „Св. Климент  Охридски” и УНСС. Всички участници във форума ще получат статуетка със запазения знак на фестивала, който е копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността „Валога” край Оходен.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

 

 

#
# # # #