Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
03.06.2015
Н. Иванов: “Околчица е духовният връх на България”

Н. Иванов: “Околчица е духовният връх на България”

    Стотици поклонници от цялата страна и участници в похода по стъпките на ботевата чета се събраха на връх Околчица, за да отдадат своята почит към Христо Ботев и всички герои, дали живота си за освобождението на България. В небето над мястото се виеха орли и соколи като в незабравимото стихотворение “Хаджи Димитър”.  Възпоменателният митинг започна с възстановка на последния бой на ботевата чета, изпълнена от родолюбците от Национално дружество “Традиция”. След нея молебен за България отслужи траянополският епископ Киприян. “Тук и в този ден, пред величествения паметник, посветен на поета-революционер Христо Ботев и неговите юначни четници, всяка година отдаваме синовна почит към делото на героите, загинали за свободата на България, към всички участници в епохалните събития, към подвига на големите личности и апостоли, станали светилник за българския път в бъдното. Името и делото на Христо Ботев изпълват всички кътчета на националната духовност. Във Врачанския Балкан дума и дело се сляха в едно. И „Околчица” стана духовният връх на България. Днес отново се нуждаем от задружност, любов и уважение към себе си и към  родината, от общи цели, от това да върнем мечтите и усещането за ясен хоризонт пред младите хора. Ние можем и трябва го направим. Така, както легендарният войвода ни учеше! В родното небе Христо Ботев не е звезда – той е слънцето на България. И това Слънце ще свети винаги в сърцата ни, в сърцата на всички хора по света, за които най-скъпа е Свободата. Ето защо “той не умира… Него жалеят земя и небе, звяр и природа, и певци песни за него пеят” – каза в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.
Слова на почит и преклонение произнесоха също заместник председателят на Народното събрание Явор Хайтов и Атанас Катрафилов – наследник на ботевия четник поп Сава Катрафилов. Сред официалните гости, дошли да изразят своята признателност, бяха също заместник председателят на Народното събрание Димитър Главчев, врачанският митрополит Калиник, народните представители Красимир Богданов, инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, зам.-областният управител Ирина Иванова, зам.-кметът инж. Красимира Георгиева и председателят на общинския съвет Борислав Стоев. В подножието на огромния руски кръст, издигнат в памет на Войводата, в почетен караул се подредиха войници от военното формирование 54 990. Официалните гости и гражданите поднесоха венци и цветя. Последва едноминутно мълчание – мигът, в който цяла България се прекланя пред саможертвата в името на свободата. Церемонията завърши с дневна заря.
След края на поклонението кметът инж. Николай Иванов награди победителите в петото планинско бягане за купата “Христо Ботев”.
     

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

#
# # # #