Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
08.06.2015
Фондация „Тодор Рачински” чества 20 години

На 11 юни фондация „Тодор Рачински”, Община Враца и СОУ „Христо Ботев” – Враца ще отбележат 20 години от учредяването на фондацията – обяви днес кметът инж. Николай Иванов. В 10 ч. в двора на СОУ „Христо Ботев” – база 2 ще бъдат показани 20 сорта пшеница, селектирани от Тодор Рачински. Това е т.нар. „жив паметник на Тодор Рачински”. За тях ще разкаже проф. Николай Ценов – селекционер. С тези сортове изцяло се преобразява пшеничното производство в България и добивите от 230 кг от декар стават 480 кг от декар. С тях в периода 1974 – 2000 г. са засети общо 200 милиона декара площ.

         В 13.30 ч. в читалище „Развитие” по същия повод ще се проведе тържествен концерт  – входът е безплатен.

         На честването ще присъстват председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Атанас Атанасов – ръководител на геномен център и ръководители на аграрния университет в Пловдив, земеделски производители и представителите на фондация „Тодор Рачински” във Враца. Поканен е и министърът на земеделието Десислава Танева.

         „Искам да благодаря на г-н Джунов, който беше основният двигател на подготовката на честването на този бележит български учен и врачанин” – каза инж. Николай Иванов.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

 

#
# # # #