Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
24.11.2016
Публичното обсъждане на Сувенирната палата предизвика интерес сред врачани

Публичното обсъждане на Сувенирната палата предизвика интерес сред врачани

При засилен интерес във Враца премина публичното обсъждане, относно Докладна записка за допускане изработването на проект за Подробен устройствен план - изменение план за регулация и застрояване и смяна на предназначение на част от поземлен имот, публична общинска собственост, на който е построена сграда за търговия Сувенирна палата.

В Конферентната зала на Общински съвет - Враца, в която се проведе обсъждането, присъстваха областният управител Малина Николова, зам. областният управител Ирина Иванова, зам.-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, председателят на Общински съвет Румен Антов, граждани, архитекти, дизайнери, художници, живущи в близост до Сувенирната плата, общински съветници, медии.

„Радвам се, че има будни граждани, с които да обсъдим една идея, която смятам, че е за добро“, каза кметът на Община Враца Калин Каменов и допълни, че Сувенирната палата е важна сграда за града, но вече е изчерпала съдържанието и функциите си и е необходимо да придобие нов, модерен и съвременен вид. „Един такъв обект, който често е посочван като емблема на Враца, трябва да има стойност за нашия град. Смятам, че решението, свързано със Сувенирната палата е важно за всички и няма да се вземе еднолично - ще го вземем заедно с вас“, категоричен бе Калин Каменов и опроверга твърденията, че на мястото ще се прави МОЛ, и че Общината ще отдели милиони за строителство.

Кметът обясни още, че идеята на Община Враца е да търси потенциален инвеститор, който да изготви идеен проект, като той ще бъде предложен за публично обсъждане също. Едва след приключване на процедурите по одобряване на окончателен проект и издаване на разрешение за строеж, сградата ще бъде съборена. Предвижда се новата сграда да запази сегашното наименование Сувенирна палата, като там ще намерят място площи за търговия и офис - площи, а на сутеренно ниво ще се реши и подземното паркиране. Всичко това ще даде възможност на онези представители на бизнеса, които искат нормално и адекватно да развиват своите бизнес - идеи, да намерят едно модерно и привлекателно място. „Ние като Община и аз като кмет, ще отстоявам критериите на проектите, които ще заложим за в бъдеще да отговарят на архитектурните дадености и специфика на района, в които се намира Сувенирната палата.“, поясни Каменов. Кметът уточни, че като критерии Общината ще иска да има собственост на част от изградените етажи и добави още, че търговската площ на сградата по размер ще остане най-малко същата както е и сега.

По време на публичното обсъждане главният архитект на Общината Чавдар Спасов представи историята на построяване, статута на сградата и обясни в какво техническо състояние е в момента Сувенирната палата. Редица граждани взеха отношение по повдигнатия въпрос и изказаха своето положително мнение относно идеята на Общината. Част от тях дадоха и свои предложения, какви дейности да се развиват в новия търговски център.

#
# # # #