Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
02.03.2018
Област Враца е с най-много спечелени проекти за инфраструктура

Област Враца е с най-много спечелени проекти за инфраструктура

Област Враца е сред 5-те области от Северозападен район за планиране, която има най-много спечелени проекти по програмата за развитие на селските райони, касаещи ремонт на пътна инфраструктура и улици. Това стана ясно на провелата се кръгла маса във Враца, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите, на която присъства заместник-министър д-р Лозана Василева. Дискусията бе насочена за разясняване на Програмата, с цел нейното по-добро и ускорено изпълнение.

„Радвам се, че Враца е домакин на тази среща, която се надявам да бъде ползотворна за всички.“  -  каза при откриването на форума кметът Калин Каменов.

Заместник-министър Лозана Василева посочи, че общият брой на общините от Северозападния район за планиране, които са подали и са с одобрени за финансиране проекти по Програмата са 33, а спечелените проекти са 57. Най-много сред 5-те области е Враца. Броят на кандидатствалите от областта общини е 8 и те имат одобрени 17 проекти. Останалите са: Видин – 7 общини с 8 проекти; Монтана 7 общини - 11 проекти; Плевен 8 общини - 14  проекти и Ловеч - 3 общини  и 7 спечелени проекти.

Кметът Калин Каменов уточни, че спечелените проекти за Северозападен район на планиране не са малко и след като бъдат изпълнени ще се види и ефектът от тях. „Инфраструктурата е актуална тема за нашия регион и точно този финансов механизъм е изключително важен за общините“ – допълни още Каменов.

Сред основните въпроси и проблеми, с които се сблъскват общините при проектите са свързани с начините и условията за възлагане на обществените поръчки, избягването на финансови корекции и др.

 

Заместник-министър Василева благодари за съдействието на Община Враца, в лицето на кмета – Калин Каменов за провеждането на кръглата маса и добави, че на срещата бе дискутирано как могат максимално ефективно да работят държавна администрация и местна власт.  Тя посочи още, че съвсем скоро предстои да бъде открит вторият прием по подмярка 72, който отваря възможност за кандидатстване по 7 дейности.

На Кръглата маса във Враца присъстваха още заместник - областния управител Мирослав Комитски, кметове и представители на общини от области в Северозападен район за планиране и представители на Държавен Фонд „Земеделие“.

#
# # # #