Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
21.02.2019
Във Враца стартира пилотно Единната система за туристическа информация

Във Враца стартира пилотно Единната система за туристическа информация

Заместник-кметът Петя Долапчиева присъства на официалното представяне на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), което се състоя в Министерството на туризма. „Враца, заедно със София, Бургас, Созопол и Велинград, е сред петте общини в страната, в които стартира пилотно проектът“. Това каза при представянето на Единната система за туристическа информация министър Николина Ангелкова.

Централен администратор на ЕСТИ е Министерството на туризма. Системата ще свърже в реално време и по защитени канали информационните регистри на хотелите с Министерството на туризма, НАП, МВР, общините.

До 1 октомври 2019 г. се предвижда гратисен период, през който в ЕСТИ следва да постъпи информация за всяко място за настаняване в страната. Системата вече е разработена на високо технологично ниво, тя ще помогне да се увеличат приходите от нощувките и допълнително ще гарантира сигурността на туристите. Чрез нея ще се отразява истинският брой настанени в туристическата база и реализираните от тях нощувки. Системата ще оптимизира събираемостта на постъпленията от туристическата дейност.

В рамките на срещата бяха демонстрирани възможностите на софтуера.

На представянето присъстваха още Огнян Траянов, изпълнителен директор на фирмата изпълнител „ТехноЛогика“,  доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ, Константин Бояджиев, член на УС на Националния борд по туризъм, съпредседателите на БХРА Атанас Димитров и Бранимир Миланов, представители на ръководствата на пилотните общини и др.

#
# # # #