Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
04.11.2009
Врачанската многопрофилна болница има шанс да стане технологичен център на Северозападна България

Врачанската многопрофилна болница има шанс да стане технологичен център на Северозападна България

     Министерсвото на здравеопазването подготвя проект за реформа в здравеопазването, според който няколко болници в страната ще бъдат оборудвани с модерна техника, която масово се използва в Западна Европа и недостига у нас. Врачанската болница ще има шансът да попадне в групата на „технологичните” болници, това обяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев по време на посещението си в МБАЛ „Христо Ботев” във Враца. Министърът дойде на посещение във врачанската болница, за да се запозне със състоянието на материалната база, кадровата обезпеченост и проблемите на здравното заведение. На срещата присъстваха още Областният управител Пепа Владимирова, изпълняващият длъжността кмет на Община Враца Светла Кръстева и народните представители д-р Янко Здравков и Николай Коцев.

Внедряването на високи технологии в медицинското оборудване, разработване на проекти и разширяване на възможностите за дейност като базов център за обучение на медицински специалисти са трите основни насоки, в които трябва да се развива врачанската многопрофилна болница за активно лечение според министър Нанев. Той е впечатлен от квалификацията на кадрите, което заедно съществуващата материална база и местоположението на град Враца са определящи фактори за превръщането на болницата в център за интензивно лечение на пациенти от голям район в Северозападна България.

Изпълняващият длъжността кмет на Община Враца Светла Кръстева постави пред министъра на здравеопазването и проблема с дяловота участие на Общината в собствеността на МБАЛ след направените ремонти на стойност 1,5 млн. лв. Според общинското ръководство инвестициите, осществени със средства на общинския бюджет във Враца следва да увеличат и дяловото участие на Общината в собствеността. Претенциите на врачанската община са представени официално пред събранието на акционерите, в което мажоритарен дял има Министерството на здравеопазването и очакват своето решение в бъдеще.

П. Ганчовска

#
# # # #