Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Екология » Природни забележителности

Пещера Леденика

   Леденика - Обявена за природна забележителност и туристически обект с международно значение, на разстояние 16 км  западно от Враца, на 820 м надморска височина. Пещерата впечатлява с големите си размери, а през зимата грабва посетителя с изящната  си ледена украса, откъдето произлиза името й.

Врачански Балкан

Разположен в северозападна България, включващ западната част на гордата Стара планина, Врачанският балкан предлага богатство от уникални природни забележителности и културно-историческо наследство. Той е едно от многобройните самобитни, невероятно красиви, запазили традиционния български дух, но малко познати кътчета в страната, които очакват да бъдат преоткрити.
   Наименованието на региона идва от най-големият град и стопански център на Северозападна България. Враца - известен като туристическо средище. Други по-големи и известни селища в региона са Берковица, известният балнеологичен курорт Вършец, Чипровци - град, където може да се докоснете до традиционния български занаят килимарство, Белоградчик - град с интересна и многовековна история. Живописните села Паволче и Згориград ще ви възхитят с гостоприемността на местните жители, с традиционните гозби и домашни вина.
   Природата в този кай ще ви плени и омагьоса. Природен парк Врачански балкан предлага прекрасни условия за туризъм. Именно тук се намира най - богатата зона на пещери в страната: Леденика, Елата, Змеюви дупки, Темната дупка. Скалният масив `Вратцата` представлява впечатляваща, отвесна стена, висока повече от 400 метра и е предпочитано място за скално катерене. В този регион е и уникалното по своята красота Искърско дефиле, а също и водопадът Вратцата, природният феномен Белоградчишки скали и римската крепостта `Калето`, за направата на която е използвана естествената непристъпност на скалите.
   Съсредоточието на голям брой манастири във Врачански Балкан: Черепишки, Клисурски, Лопушански, Чипровкси Разбоишки, Седемте престола и множество други исторически местности и забележителности като връх Околчица и Могиланската могила предполагат чудесни възможности за културен туризъм. 

Клуб "Приятели на Природен парк "Врачански балкан"
      3000 Враца
      ул. "Иванка Ботева" 1
      тел: +359 / 92 / 66 65 40
      E-mail: klubpriateli@abv.bg
                 info@nasam-natam.com

Ждрело Вратцата

Вратцата представлява тясно и скалисто ждрело, разположено по североизточните склонове на Врачанска планина, западните части на Стара планина. Вратцата от години наред представлява голям интерес за всички туристи и местни хора. Ждрелото се намира само на около половин километър от самият град Враца и притегателно място, както за туристите, така и за всички алпинисти. През Римски времена тук е имало висока крепостна стена с порта. Тя е била 200 метра дълга и един метър широка.