начало » Туризъм » Природни забележителности

Природни забележителности

 

         Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред тях са пещерата „Леденика”, прохода „Вратцата”, водопада „Скакля”, водопада „Боров камък”, Божият мост край село Лиляче и ПП „Врачански Балкан”.

 

         Пещерата „Леденика” е част от развлекателния парк „Леденика” и е една от най-посещаваните пещери в България. Отворена е за посещение през цялата година. Намира се на 16 км. от град Враца. Дълга е 320 метра и има 10 зали. В нея се провеждат посещения както от туристи, така също и различни културни мероприятия – концерти, сватби, рекламни клипове и други занимания. Най-голямата атракция в пещерата е излъчване на светлинно лазерно шоу в звук и картини, съпроводено с беседа. В посетителския център „Прилепа” има киносалон за прожектиране на 5 D кино и вендинг автомат за сувенири.

 

         Проходът „Вратцата” - отвесните скали на прохода са най-високите на Балканския полуостров - над 400 метра. Ежегодно там се провеждат републикански алпиниади и  международни състезания по скално катерене. На скалите са прокарани около 70 алпийски маршрута от всички категории на трудност. В близост се намира комплекс „Чайка”, където има езеро с водни колела.

 

         Водопадът „Скакля” е сред най-високите водопади в България - водата се спуска от 141 метра височина.

 

         Водопадът „Боров камък” е с височина 63 метра и  се намира на територията на Природен парк „Врачански Балкан”. До него се стига по
изградена екопътека, която започва от края на село Згориград.

 

         Божият мост – природен феномен, който се намира край село Лиляче - на около 15 км. северно от гр. Враца. Висок е около 20 метра, широк — около 25 метра, а по главната си ос тунелът, образуван от Лиляшка бара е с дължина около 100 метра. Тук се намира и водната пещера „Понора”, в която тече подземна река с малки водопади и се влиза само със специална екипировка и професионален водач.

 

        Природен парк „Врачански Балкан” е вторият по големина природен парк, обявен през 1989 г. с територия 28 844,8 ха. Територията на парка е най-богатия на пещери район в България - над 600, които са уникални със своята красота и наличие на редки пещерни организми. През територията на парка минават много туристически маршрути и екопътеки.