Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
15.09.2010
Кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов бе гост на първия учебен ден в ОУ „Св.Климент Охридски”, с.Тишевица, община Враца.

Кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов бе гост на първия учебен ден в ОУ „Св.Климент Охридски”, с.Тишевица, община Враца.

Гости на откриването на новата учебна година бяха и Негово превъзходителство г-н Джеймс Уорлик – посланик на САЩ в Република България, г-н Красимир Вълчев – Главен секретар на Министерство на образованието, младежта и науката, г-н Деян Колев - Председател на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, гр.Велико Търново, г-жа Сара Перин – координатор на фондация „Америка за България”, г-н Бисер Дончев – Секретар на Областна администрация - Враца, г-жа Галина Евденова – началник на РИО-Враца и г-жа Илиана Филипова – Изпълнителен директор на Търговско-промишлена палата – Враца.

Повод за посещението е стартирането на проект „Намаляване на отпадането на ромските деца от училище”, който включва 33 училища от цяла България. Дванадесет от тях са базови , а 21 – пилотни. Училищата са подбрани на базата на конкурсен принцип, след консултация с Регионалните инспекторати по образованието. Финансовата реализация на проекта е осигурена от фондация „Америка за България”.

ОУ „Св.Климент Охридски” в с.Тишевица е избрано за базово училище по този проект. През 2009/2010г. в него се обучават общо 116 ученика, като 85,98% от децата са представители на ромската общност.

Благодарение на усилията на Община Враца училището е с изцяло обновена материално - техническа база. Реновациите са осъществени по проект „Оптимизиране на училищната мрежа на територията на Община Враца” и са важен фактор, определил избора му за базово училище. Друг важен момент за включването на ОУ „Св.Климент Охридски” в проекта „Намаляване на отпадането на ромските деца от училище” са доказано силните страни в работата му - опитът в привличането и задържането на пътуващи ученици, подобряването на практическите знания и умения и допълнителна квалификация на учителите за работа в мултикултурна среда, както и стимулирането на учителите за работа с деца от етническите малцинства с изявени способности по различни учебни предмети. Създадени са групи от активни родители за подпомагане на културните изяви на децата и са сформирани ромски активи от по - образовани родители , които съвместно с учителите да разясняват и убеждават родителите на ромските деца за ползата от бъдещия период на образователна интеграция.

В словото си кметът на Община Враца изрази радостта си да гостува именно днес, 15 септември, в ОУ „Св. Климент Охридски”, с. Тишевица, тъй като Община Враца направи много, за да може училището днес да посрещне своите ученици в една обновена сграда, отговаряща на всички съвременни изисквания за обучение и възпитание.

„Днес най-развълнувани са онези, които ще прекрачат за първи път училищния праг, защото всичко е ново и непознато - училището, класната стая, уроците”, каза той. Д-р Шахов пожела на учениците успешна учебна година и да растат здрави и щастливи, а на директора и на педагогическия колектив на училището - силна воля и амбиция, с които да постигнат успех в благородната си мисия - да насърчават децата да бъдат уверени в знанията и способностите си.

         Кметът поднесе като подарък нарисувана специално за повода икона с лика на покровителя на училището Св. Климент Охридски.

         Празникът завърши с изложба на български и ромски традиционни ястия, които официалните гости бяха поканени да опитат.

  

 # # #

Заместник - кметовете на Община Враца и Председателят на ОбС – Враца също гостуваха в учебни заведения по повод откриването на новата 2010/ 2011 учебна година.

Д-р Михаил Шарков посети СОУ „Христо Ботев”, г-жа Ани Василева бе гост в НУ „Иванчо Младенов”, а инж. Петя Аврамова – в ПМГ „Акад. Иван Ценов”.

Г-жа Малина Николова уважи празника на НУ „Иван Вазов”, а г-жа Маринела Петрова - Директор Дирекция „ Културни, социални и хуманитарни дейности” в Община Враца гостува в НУ „Софроний Врачански”.

 

#
# # # #