начало » Новини
09.11.2010
Община Враца тържествено отбеляза 133 - та годишнина от Освобождението на град Враца от турско робство.

Община Враца тържествено отбеляза 133 - та годишнина от Освобождението на град Враца от турско робство.

По този повод в Регионален исторически музей – Враца бе открита фотодокументална изложба, съдържаща 10 пана с фотоси, свързани с Освобождението на Враца и Освободителната война. Част от изложбата е и иконата „Матер Божия”, подарена на град Враца от майката на генерал Леонов. Г-жа Валерия Тарашоева – гл. уредник в исторически музей Враца представи на присъстващите историческите събития от 28 октомври 1877 г. (стар стил) – 9 ноември нов стил и как врачани са приели новината за освободения си град.

Тържествата продължиха с преклонение пред паметника на „Вестителят” в местността хижата. На официалното честване присъстваха народните представители от врачански избирателен район – г-н Янко Здравков, г-н Николай Рашев, г-н Георги Божинов и г-н Асен Агов, областният управител на Област Враца - г-жа Пепа Владимирова, зам. - областният управител на Област Враца – г-жа Цветелина Теофилова, общински съветници, гости и ученици. Водосвет- молебен бе отслужен от Негово преосвещенство Траянополски епископ Киприян.

 

    

В приветственото слово, кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов отбеляза, че Враца е един от първите освободени градове на България. „Повече от столетие ни дели от онези паметни дни. С благодарност и почит произнасяме слова към освободителите и нашите предци, но те ни връщат към историята и към отминалото време. В този ден трябва да ясно да заявим, че разбираме своята отговорност, че ние самите създаваме днешната история на нашия град. Дали тя ще бъде повод за гордост – зависи само от нас. Нека да работим заедно и отговорно за бъдещето на нашите деца и за Враца. Защото историята пази и помни имената и  делата на хилядите родолюбиви  врачани, дали своя принос през вековете за добруването на града ни. Нека да не забравяме, че свободата е най-ценното благо- нека да я ценим  и пазим.” – се казва още в словото на д-р Шахов