начало » Новини
25.02.2011
На проведеното на 24 февруари 2011 година първо заседание на Ботевския организационен комитет беше представен проект за културните изяви в Ботеви дни 2011.

На  проведеното на 24 февруари 2011 година първо заседание  на Ботевския  организационен комитет  беше представен проект за културните изяви в Ботеви дни 2011.

През тази година ще се честват 135 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. По традиция на всеки пет години  се връчва Международна и Национална Ботевска награда   в областта на литературата за високо  художествени   творби  или   цялостно  творчество, отразяващи съвременната действителност, борбата за мир, демокрация и социален прогрес, развитието  на гражданското общество и утвърждаване на общочовешките ценности, както и за  принос в  пропагандирането на  Ботевото творчество  и  на българската литература в чужбина.

         В предложените  културни събития са включени литературни четения и конкурси, Националната изложба “Земята на Ботев”, както и традиционните поклонения на исторически места и възпоменателен митинг. Обсъдени бяха и предложенията на националните дружества “Традиция” и “Единение” за възстановка на последния бой на Ботевата чета на  вр. “Околчица”. Предложение за издаване на албум с фотоси на  картини, свързани с Ботев и подвига му, направи Кирил Андровски. Заложените средства за осъществяване на културните изяви в  програмата са 65 хиляди лв.

         Ботевският организационен комитет подкрепи  идеята за събиране на средства за възстановяване на кораба “Радецки”. По този повод  УОС подготвя благотворителен концерт. Членовете на Ботевския комитет ще се включат с дарения.

         Следващото заседание на Ботевският организационен комитет ще бъде на 17 март от 16.00 ч.