начало » Новини
14.03.2011
КВАРТАЛ КУЛАТА ИМА ПЪРВИЯ СИ ПАМЕТНИК

КВАРТАЛ КУЛАТА ИМА ПЪРВИЯ СИ ПАМЕТНИК

Паметник на участниците във Втората световна война има вече врачанският квартал Кулата. Това е първият такъв знак в населеното място за признателност на поколенията към хората, които са защитавали мира на страната по време на най-трудния за човечеството военен конфликт. Върху черния полиран гранит са вписани имената на всичките 17 мъже от Кулата, които са били на бойното поле. Двама от тях са загинали там, а от завърналите се 15 днес е останал жив един единствен. Възрастният вече Ангел Колов откри паметникът заедно с кмета на Враца д-р Костадин Шахов. Преди да бъде прерязана лентата д-р Шахов поздрави Инициативния комитет от квартала за отличната реализация на родолюбивата идея. Той подчерта, че паметникът е пореден знак за признателност на съвременното поколение. Заедно с наследниците на смелите 17 мъже той поденесе първите цветя в знак на почит.

  

Паметникът е дело на Ивайло Иванов, който е направил и каменния знак на квартала, поставен на входа. Новосъздаденото читалище в Кулата направи и първата си изява с литературна композиция за славата на героите.

Хората от Кулата избраха за откриването деня на един от най-тачените светци – войни – този на Св. Тодор. След официалната церемония бяха направени традиционните обред за захранване на конете и кушия.