начало » Новини
18.03.2011
На второто заседание на Ботевския организационен комитет, което се състоя на 17 март 2011 година се обсъдиха изявите, включени в програмата на Ботеви дни 2011.

На второто заседание на Ботевския организационен комитет, което се състоя на 17 март 2011 година се обсъдиха изявите,  включени в програмата на Ботеви дни  2011.

Бяха представени две  нови идеи: за изпълнение в рамките на  Ботеви дни на  ораторията  с автор Радосвета Бояджиева “Молитва за България”  и  презентация на Инициативен комитет от журналисти  на тема “Достойно място за първия паметник на Христо Ботев”. След обсъждане на всички предложения се взеха следните решения:

1. Вечерта, посветена на Ботевата публицистика да бъде направена на 31 май, но в по-ранен час и  да бъде  изцяло насочена  към учениците.

2. На 2 юни 2011 год. на връх “Околчица” да бъде направена възстановка на последния бой на Ботевата чета от Национално дружество “Традиция”, които предлагат сами да финансират изявата.

3. На 31 май  да бъде представен спектакълът “Забравени” на Нешка Робева  с участието на актрисата Джуни Александрова – носител на голямата награда за изпълнение на Ботева поезия. Спектакълът е посветен на 135-та годишнина от Априлското въстание и в него  е използвана музиката на “Исихия” и поезията на Иван Вазов и Христо Ботев.

4. За режисьор на тържествения концерт на 1 юни беше избран Емил Пеняшки

5. От името на Ботевския организационен комитет да бъде изпратено писмо до РИО на МОМН с предложение за провеждане във всички училища от Област Враца през м. май на час на класа, посветен на Христо Ботев. Подобно писмо ще бъде изпратено и до Ученическия общински съвет за включване  в дните  с инициативи  на тема : “Послания за Ботев”.

6. Прие се  да бъдат използвани  рекламните материали за Ботеви дни от миналата година, като бъдат направени корекции, съобразени с новата програма.

7. Ботевският организационен комитет  подкрепя идеята на Инициативния комитет за  събиране частите на първия паметник  на  Христо Ботев на едно място и експонирането му, каквото е и решението на Общински съвет- Враца, както и да бъде направен ритуал по освещаване на паметника.

8. Решение за  изпълнение на  ораторията “Молитва за България” ще бъде взето след представяне на финансов разчет за осъществяването й.

  

 

Следващото заседание на БОК  ще се проведе на  5 април 2011 год. от 16.00 часа.