Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.06.2008
Зам.-министър Анна Янева открива утре Международен икономически форум “Дунав”

Зам.-министър Анна Янева открива утре Международен икономически форум “Дунав”

   Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева открива утре (вторник) в Драматичния театър във Враца първото издание на Международен икономически форум “Дунав”. Форумът ще продължи и на 11 април, а основната му тема е “Мобилизиране на ресурсите за развитие на регионите”. Очаква се това да е най-мащабното и важно икономическо събитие за регион Северозападен за годината. Организатори на инициативата са Български икономически форум и община Враца. Форумът се провежда под егидата на Министерството на икономиката и енергетиката.

   В рамките на двата дни на Международен икономически форум “Дунав” ще бъдат проведени 10 пленарни сесии. Сред основните теми, които ще бъдат дискутирани, са: трансгранично сътрудничество, недвижими имоти, транспортна и логистична инфраструктура, енергетика и енергийна ефективност, земеделие, пазар на труда.

   За участие в събитието до този момент са се записали над 250 души – представители на бизнеса, на държавната и общинска администрация и неправителствения сектор от България, Румъния и Сърбия. Вчера изтече срокът за регистрация за форума, но поради огромния интерес към него, организаторите ще предоставят възможност за записване за участие и на 10 юни от 8,30 до 9,20 ч. на първия етаж във фоайето на театъра. Регистрацията е два вида: безплатна или срещу такса от 60 лева с ДДС. Платеното участие дава някои предимства като достъп до всички материали за събитието, участие в социалните прояви, съпътстващи форума (бизнес обяд, официален коктейл), както и пленарните сесии и дискусии. Безплатната регистрация осигурява достъп до дискусиите и пленарните сесии.

   На форума се очаква засилено международно участие. На откриващата сесия ще присъства областният управител на Ниш (Сърбия) Милан Лапчевич. Председателите на търговските палати в окръг Олт (Румъния), както и Зайчар и Лесковац (Сърбия) пък ще се включат в дискусиите в сесията, посветена на регионалното сътрудничество. Презентация в нея ще изнесе и Клаудио Ди Джорджо, началник отдел “ИКТ и иновации” в Информационния център за връзки с международното икономическо сътрудничество на Италия.

   От българска страна на форума ще участват зам.-министри, областните управители на Враца, Монтана и Плевен, кметовете на Враца, Монтана, Плевен, Видин, Вършец. 

   Вицепрезидентът на Промофиренце (Агенцията към Търговско-промишлената палата на Флоренция, която предлага услуги за бизнеса) Джанкарло Бертели ще презентира в сесията, посветена на възможностите за финансиране на бизнеса чрез програмите на ЕС предимствата на структурните фондове. Домакин на тази сесия е Обединена българска банка. В нея ще представи своите промоционални предложения към бизнеса и Интернешънъл асет банк.

   Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност, е основният говорител в сесията “Енергетика. Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници”, чийто домакин е АЕЦ Козлодуй.

   С голям интерес се очаква и панелът, посветен на недвижимите имоти, където ще има представяне на фирми като “Кнауф България”, “Явлена” и “Борса имоти” - домакин на дискусията.

   Основни партньори на Международен икономически форум “Дунав” са Обединена българска банка и АЕЦ Козлодуй.

******
   Български икономически форум е най-големият организатор на икономически конференции в България. Сред запазените марки на компанията са утвърдени международни събития като:
- Икономическия форум за Югоизточна Европа (Southeast Europe Economic Forum - SEEF)
- Международен инвестиционен форум “Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот” 
- Международен икономически форум “Марица”
- Финансово изложение “Финанси за всеки”

 

 

Виж програмата на форума http://biforum.org/

 

За допълнителна информация: Моника Николова, ПР мениджър, Български икономически форум – m.nikolova@biforum.org; 0889 78 76 79

#
# # # #