Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
11.04.2011
Над 420 певци, танцьори и разказвачи от 19 читалища на Община Враца ще вземат участие в ХVІ-тия Общински пролетен празник, който ще се проведе на Лазаровден - 16 април 2011 год. от 10.00 часа в Народно читалище “Пробуждане 1906” с. Чирен

Празникът ще започне с традиционното лазаруване за здраве и берекет. Над 50 лазарки ще огласят с песните си площада пред читалището и кметството на с. Чирен. Домакинът-кметът на селото и председател на читалището- Диан Дамянов, ще дари по обичая лазарките с яйца, подаръци и паричка.
Организаторите на празника – Община Враца, кметство с. Чирен, НЧ “Пробуждане 1906” с. Чирен, както и читалищата от общината, са подготвили и кулинарна изложба - базар,  която ще бъде представена в малкия салон на читалището. Над 100 са заявените до момента кулинарни изкушения, които ще бъдат представени- различни видове баници, питки и сладкиши – кексове, торти, плодови пити, дребни сладки. Цените на кулинарните произведения, приготвени от самодейките в читалищата, са от 5 до 10 лв. и могат да бъдат закупени от изложбата-базар. Част от средствата ще бъдат отделени за благотворителност, а останалите - за читалищна дейност.
На сцената на читалището в с. Чирен  ще бъдат представени над  60 изпълнения на песни, танци, обичаи и сценки, показани на местните фолклорни празници и селектирани от експертите на Сектор “Култура”, които са посетили всички празници  в 19-те читалища на Общината.
Програмата започва в 10.30 ч. и ще продължи до 16.00 ч. На празника ще бъдат наградени и читалищата, които са се представили най-добре на местните фолклорни празници. Специални грамоти ще бъдат връчени на най-възрастния и най-малкия участник в програмата.
За доброто настроение на домакини и гости на площада на с. Чирен  през целия ден ще свирят музикантите от  оркестъра на НЧ “Пробуда 1927” с. Върбица- носители на златен плакет от VІІ Национален  събор на народното творчество в Копривщица през 2010 година.
Каним всички на празника!