Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
10.06.2008
Зам.-министър Анна Янева откри Международния икономически форум “Дунав”

Зам.-министър Анна Янева откри Международния икономически форум “Дунав”

   Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева откри първото издание на Международен икономически форум “Дунав”. Форумът се провежда във Враца и основната му тема е “Мобилизиране на ресурсите за развитие на регионите”. В обръщението си към присъстващите зам.-министър Янева посочи, че индустриалните зони са сред приоритетите в политиката на Министерството на икономиката за подобряване на инвестиционния климат в различните региони. Общините Враца и Монтана са сред 24-те общини с одобрени предложения по Програма ФАР за развитие на индустриалните зони. За същата цел по Оперативна програма „Регионално развитие” през следващите години нашата страна има възможност да усвои още 220 млн. лв.

   В качеството си на домакин на проявата, кметът на Община Враца инж. Тотю Младенов приветства 250-те участника във Форума като изтъкна отговорността на местната власт в община Враца пред предизвикателството за усвояване на над 200 млн. лв. по различни проекти. На първо място той открои проекта за водния цикъл на Враца на стойност 134 млн. лв., проектите по ОП „Регионално развитие” за образователна и пътна инфраструктура, допълнителното водоснабдяване на Леденика, битовата газификация на Враца, проекта за видеонаблюдение и безопасна градска среда, програмата за обновяване на тролейбусния парк и разширяването на тролейбусната мрежа в града. Реализацията на тези проекти изисква огромен, и преди всичко човешки ресурс. „Всичко това е важно, защото е предпоставка за кардиналната промяна в качеството на живот на нашите граждани”, заключи кметът на Враца инж. Тотю Младенов.

   В рамките на предстоящите два дни на Международен икономически форум “Дунав” ще бъдат проведени 10 пленарни сесии. Сред основните теми, които ще бъдат дискутирани, са: трансгранично сътрудничество, недвижими имоти, транспортна и логистична инфраструктура, енергетика и енергийна ефективност, земеделие, пазар на труда.

   За участие в събитието са се записали над 250 души – представители на бизнеса, на държавната и общинска администрация и неправителствения сектор от България, Румъния и Сърбия. На откриващата сесия присъства областният управител на Ниш (Сърбия) Милан Лапчевич. Председателите на търговските палати в окръг Олт (Румъния), както и Зайчар и Лесковац (Сърбия) пък ще се включат в дискусиите в сесията, посветена на регионалното сътрудничество. Презентация в нея ще изнесе и Клаудио Ди Джорджо, началник отдел “ИКТ и иновации” в Информационния център за връзки с международното икономическо сътрудничество на Италия.

   От българска страна на форума участват зам.-министри, областните управители на Враца и Монтана, кметовете на Враца, Монтана, Мездра, Мизия, Криводол и Вършец.

   Очаква се това да е най-мащабното и важно икономическо събитие за регион Северозападен за годината. Организатори на инициативата са Български икономически форум и община Враца. Форумът се провежда под егидата на Министерството на икономиката и енергетиката.