Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
18.04.2011
Кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов откри 16-тия Общински пролетен празник, който се проведе в с. Чирен

Кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов откри 16-тия Общински пролетен празник, който се проведе в с. Чирен

В събота Кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов откри 16-тия Общински пролетен празник, който се проведе на Лазаровден в Народното читалище „Пробуждане 1906” в с. Чирен.
Над 420 певци, танцьори и разказвачи от 19 читалища на Община Враца взеха участие в празника, който започна с традиционното лазаруване за здраве и берекет. Над 50 лазарки огласиха с песните си площада пред читалището и кметството на с. Чирен. Домакинът-кметът на селото и председател на читалището- Диан Дамянов, дари лазарките по обичая с яйца, подаръци и паричка.
Организаторите на празника – Община Враца, кметство с. Чирен, НЧ “Пробуждане 1906” с. Чирен, както и читалищата от общината, бяха  подготвили и кулинарна изложба – базар, на която бяха събрани 280 лв. Част от събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на конци, сърма и други материали за ушиването на копие на знамето на Мица и Калица Хаджикръстеви.
На сцената на читалището в с. Чирен бяха представени повече от 60 изпълнения на песни, танци, обичаи и сценки, показани на местните фолклорни празници и селектирани от експертите на Сектор “Култура”, които са посетили всички празници  в 19-те читалища на Общината.
На първо място  експертите от Сектор  “Култура” са класирали читалище “Пробуда” с. Згориград, което получава грамота  и парична награда в размер на 120 лв.
На второ място е читалище “Фар” с. Паволче –грамота и награда от 90 лв.
Читалищата в с. Тишевица и Голямо Пещене  получават трета награда – грамота  и сума от 70 лв.

  

#
# # # #