Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
18.04.2011
Eжегодното туристическо изложение „Културен туризъм”

Eжегодното туристическо изложение „Културен туризъм”


Община Враца взе участие в ежегодното туристическо изложение „Културен туризъм”, което се провежда за осми път в Балканската столица на културния туризъм – гр.Велико Търново от 13-и до 16-и април 2011г., под егидата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с активното участие на Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов” и Община Велико Търново.
         В тазгодишното издание на форума се включиха над 80 изложители - представители на общини, информационни центрове, неправителствени организации, културни институти и фирми от туристическия бранш и свързаните с него отрасли, както и чуждестранни туристически представителства, фирми и организации от Испания, Полша, Аржентина, Индонезия, Гърция, Македония, Франция, Корея и др. Събитието бе открито от кмета на града д-р Румен Рашев в присъствието на заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, заместник-министърът на културата Тодор Чобанов и осветено от свещеници от Великотърновската митрополия.

         На 13-и април за първи път Община Враца и Регионален исторически музей – Враца представиха  мултимедийна презентация на археолога Георги Ганецовски от РИМ-Враца на тема: „Културно-историческото наследство на Враца и археологическите разкопки на РИМ – новите възможности на дестинация „Северозапад”.

         Основната цел бе популяризирането и рекламирането на културно-историческото и археологическо наследство и възможностите на гр.Враца и Врачанския регион за развитие на културен и алтернативен туризъм чрез атракции и иновативни дейности.
         На 14-и април се проведе годишна среща на кметовете на общини от страната по проблемите на туризма, организирана от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма с участието на заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и Тодор Чобанов, заместник-министър на културата. На срещата присъства заместник-кметът на община Враца д-р Михаил Шарков.
         Министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев представи възможностите на оперативните програми за финансиране със средсва на ЕС на дейности и проекти , свързани с повишаване привлекателността на населените места и регионите.
         Съвместно с представители на неправителствени организации в сферата на туризма, представители на местните власти и бизнеса бяха обсъдени мястото на атрактивните природни и исторически забележителности в туристическите програми. Дискусията беше част от Националната кампания „Чудесата на България 2011”.
В програмата на международното туристическо изложение бяха включени много изложби, дискусии по проблеми, свързани с местните политики за развитие на туристическите дейности, презентации на туристически дестинации, кръгла маса на тема: ”2011г. – Международна година на доброволците: туризъм и музеи” в която участва специалният гост на форума д-р Марио дел Корсо – президент на италианската федерация „Приятели на музеите”.
         Представена беше книгата „Културният туризъм - мисията на Велико Търново” на доц. д-р Соня Алексиева и се проведе фестивал за филми, популяризиращи туризма и културно-историческото наследство „На източния бряг на Европа”.
         Щандът на община Враца бе посетен от много представители на културни институции, неправителствени организации, информационни центрове, туристически агенции и туроператори

#
# # # #