Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
26.05.2011
В Денят на българската просвета и култура

В Денят на българската просвета и култура

кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов откри юбилейната изложба на родения във Враца художник Краси Тодоров ”По Моста  на безвремието” по случай неговата 50 –та годишнина.

Повече от 15 платна и  скулптори на историческа тематика бяха представени в Голямата галерия на Историческия музей във Враца. Монументалните пана от виртуозни копринени сияния са само ефектен етап по пътя на голямото изкуство, към синтеза на дълбинните структури на подсъзнанието на художествения свят на твореца и света на магичното киберпространство. Един безкраен свят на свободния избор на художника.

В словото си, кметът на Община Враца изказа своите чувства на възхита, респект и гордост.

Впечатлен съм от факта, че в съвременността по най-нестандартен начин художникът е успял да намери най-точната пресечна точка, за да пресъздаде историята такава, сякаш се случва сега пред очите ни.

Респектиран съм от творческия поглед и съвместяването му с новите технологии и глобалните комуникации на 21-ви век.

Горд съм от факта, че не друг, а врачанин откри нова технология, чрез която да изследва и възпроизвежда обемни форми.

Най-малкото, защото тя показва на света как може да се сбъдне амбицията на алхимиците – да превърнеш хартията в злато, сребро, да превърнеш мига във вечност, а безвремието във време и пространство, в един своеобразен театър на паметта.

И тук се сещам за това как млад и неопитен репортер наивно пита Салвадор Дали: „Какво е необходимо, за да бъде един творец точно толкова велик като Вас?”

художникът отговаря:

„Най-малко три неща – да е роден в Испания, да живее в Париж и да се казва Салвадор Дали..”

Препратката в нашия случай може да звучи така: какво е нужно на един художник, за да бъде толкова изненадващо нетрадиционен като Краси Тодоров?

Отговорът е: да е роден във Враца, да се казва Краси Тодоров и да търси пресечната точка между мимолетното и вечното.

НА ДОБЪР ЧАС, „ПО МОСТА НА БЕЗВРЕМИЕТО”!  - пожела д-р Шахов

#
# # # #