начало » Новини
03.06.2011
На 2 юни се проведе Всенародното поклонение

На 2 юни се проведе Всенародното поклонение

на връх „Околчица”във Врачанския балкан. Поклонението започна възстановка на последния бой на Ботевата чета, представена от Национално дружество “Традиция”. Молебен за България беше отслужен от Негово преосвещенство епископ Киприян.

         В своето слово, Кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов изрази преклонението си пред героите, дали живота си свободата и Независимостта на България:

„…Тук преди 135 години  едни от най-достойните чеда на България, заявиха своята готовност за саможертва в името на България и доказаха, че сме готови  за свободата си.

         Околчица е една от българските светини, които ни дават национално  самочувствие и право да се наречем народ. Тук, пред каменния кръст на паметта и незабравата, ние сме обзети и от чувството на синовен дълг, отговорност за съдбините на отечеството, вярност към родолюбивото дело на нашите предци.

          Величествените скали, неподвластни на времето,  се извисяват гордо като вечни стражи пред паметта и безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.

         Тук, на Околчица, всичко е легенда и величие. кънти навеки  Ботевото  пророчество:

         “Тоз, който падне в бой за свобода,  той не умира!”

         Бяха поднесени венци и цветя  пред паметника на връх  “Околчица”, а в параклиса на връх “Околчица” беше отслужен  “Трисагиум” – църковно служение за загиналите за свободата на  България.

Народният представител от ГЕРБ г-н Николай Коцев връчи плакет на г-н Цветан Цветанов по повод 135 г. от гибелта на Христо Ботев и  неговата чета и 65 г. Национален туристически поход.

         Плакет получи и г-н Трайчо Трайков.

 

Тържествено слово произнесоха Вицепремиерът и Министър на вътрешните работи – г-н Цветан Цветанов и г-н Трайчо Трайков – Министър на икономиката, енергетиката и туризма.