начало » Новини
23.06.2011
23 юни –Международният олимпийски ден

23 юни –Международният олимпийски ден

Зам.-кметът на Община Враца д-р Михаил Шарков  откри инициативите посветени на 23 юни –Международният олимпийски ден. За пръв път в България във Враца бе показана демонстрация на нов спорт  - каяк – поло.  На открития плувен басейн в спортния комплекс „Христо Ботев” олимпийските шампиони в плувните спортове Иван Терзийски, Любомир Тодоров, Росен Цветков и Иван Тонеров показаха атрактивни моменти.

Утвърденият от Международната федерация по кану още през 1987 година спорт е отборна игра, кято се играе подобно на водна топка, но състезателите участват с едноместни каяци. Използва се водна зона с правоъгълна форма с дължина около 40 метра и ширина 25. Играе се в две полувремена с продължителност около 10 минути. Каяк – полото се практикува както за отдих, така и за професионален спорт. На всеки 2 години дори под патронажа на Международния олимпийски комитет се организира световното първенство. Инициативата на Община Враца, посветена на Международния ден на олимпизма включваше  и лекоатлетически крос  за ученици. Младите спортисти  се състезаваха  на дължините 500 метра и 1000 метра. В надпреварата участваха момичета и момчета до 8-ми клас и юноши и девойки от 9 до 12 клас. За всички победители  бяха осигурени медали, купи, флагчета, материални награди и лакомства. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на град Враца д-р Костадин Шахов. 

Гости на проявите  посветени на Международния олимпийски ден  бяха  Белчо Горанов – Ген. секретар на БОК и Ваня Гешева – олимпийска шампионка по гребане от Олимпиадата в гр.Сеул –Южна Корея 1988г.