начало » Новини
15.09.2011
Стартира учебната година в новообразуваната Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин” във Враца

Стартира учебната година в новообразуваната Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин” във Враца

        Зам. кметът по строителство в Община Враца инж. Петя Аврамова присъства на откриването на учебната година в Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”. Гости на тържеството бяха Министърът на труда и социалната политика инж. Тотю Младенов, областният управител на Област Враца г-жа Пепа Владимирова, началникът на Регионалния инспекторат по образование – Враца г-жа Галина Евденова, родители, бивши и настоящи ученици. Директорът на гимназията инж. Юлия Атанасова поздрави всички учители и ученици и пожела успешен старт на учебната година, „много воля и дух за преодоляването на трудностите”, за да превърнат училището в приятно място за работа и обучение.

        На тържественото откриване бяха връчени поздравителни адреси от Министъра на образованието г-н Сергей Игнатов, от Областния управител г-жа Пепа Владимирова. В своя поздравителен адрес до ръководството, учителската колегия и учениците, кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов подчерта ролята на училището като „духовното огнище на българина, изворът на знания и символът на стремежа му към самоусъвършенстване и пожела на учениците „успехи в учението, здраве, воля и упоритост, а там, където волята и упоритостта не достигнат - и малко късмет”. Поздравителния адрес бе връчен от инж. Петя Аврамова. Тържествен водосвет-молебен отслужи отец Александър.

 

        Министър Тотю Младенов  изказа задоволство от съществуването и оптимизацията на гимназията и увери, че бизнеса в региона може да разчита на професионално обучени кадри.

С Решение на Общински съвет - Враца от 19.04.2011 година, се предлага на Министъра на образованието, младежта и науката Професионална гимназия по лека промишленост и услуги „Мито Орозов" да промени статута си от държавно в общинско училище. Мотивите са свързани с драстичното намаляване броя на учениците в последните години. Целта е сливането с Професионална гимназия по строителство и архитектура, в която приемът на ученици значително намалява. Стремежите са свързани със запазване на професионалните паралелки, в които се обучават ученици от цялата община и подпомагане на професионалното образование чрез новообразувано училище, в което ще се предлагат специалности съобразно потребностите на пазара на труда.

Със Заповед на Министъра двете гимназии са преобразувани в Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин". ПГ „Димитраки Хаджитошин" - Враца отвори врати на 1 септември за учениците от 10 паралелки. В този срок със съдействието на Община Враца и Общински съвет - Враца, бяха  извършени действия по физическото преместване на Професионална гимназия по лека промишленост и услуги в сградата на Професионална гимназия по строителство и архитектура, уреждане на трудовите правоотношения и оптимизиране на персонала, съобразно броя на учениците и паралелките, съхраняване на задължителната документация и фондът от учебници.

 

За да осигури необходимите финансови средства за строително-ремонтни работи, обезщетения на персонала, оборудване за кабинети по професионална подготовка и покриване задълженията на двете училища, Община Враца кандидатства и спечели Проект по Национална програма "Оптимизация на училищната мрежа", модул „Рационализация на мрежата от професионални училища" за 2011 г. към Министерство на образованието, младежта и науката на стойност 250 000 лева.

 

 Община Враца

Връзки с обществеността