Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
28.11.2011
На 25 ноември в градска концертна зала се състоя Юбилеен концерт-спектакъл „Хорото на един живот…”

На 25 ноември в градска концертна  зала  се състоя Юбилеен концерт-спектакъл „Хорото на един живот…”

посветен на 80 годишнината от рождението на хореографа и Почетен гражданин на град Враца Цветан Тодоров.

Сред гостите беше Кмета на Община Враца инж.Николай Иванов.

В своето обръщение  кметът  заяви, че за него е чест и удоволствие да присъства на  концертът спектакъл и добави още :”.. Днешният ден е своеобразен празник за ценителите на фолклорното изкуство – празник на красотата и позитивизма, на живота, отдаден на танца. Такъв е живота на голямата личност, талантливия творец и хореограф Цветан Тодоров. Неговия позитивен дух и любов към танцовото изкуство са водещи през 30 - годишната му творческа дейност, през която пише либрета, създава авторски хореографии на фолклорни танци и празнични композиции, пет от които са носители на награда за най-добро произведение в България. Неговия талант и творческа дейност не е забравена. И това е така, защото Цветан Тодоров беше посветил живота си на танцовото фолклорно изкуство и го съхрани и предаде на децата на Враца.

Днес неговата вяра и оптимизъм ще открием на сцената в „Хорото на живота” и в сърцата на неговите възпитаници, защото за да поддържаш духа на танца означава да живееш и да се развиваш в един по-различен и възвишен свят, в който човешките отношенията са чисти, а чувствата се изразяват чрез стъпките и движенията. Това е света на изкуството…”.

На всички негови съмишленици и последователи, на прекрасния танцов екип кметът  пожела дръзновение  и нови творчески успехи на българската и международна сцена.

 

 

Цветан Тодоров е създател е на десетки танцови състави, подготвил е повече от  50 специалисти по хореография. Сред тях е детският танцов състав "Радост" към Окръжния пионерски дом във Враца,  състава на профсъюзния дом "Йордан Лютибродски", а в последните години от живота си и с танцовия състав на община Враца. Наследници на тези формации са Детски танцов състав "Радост" и представителния танцов състав "Хемус". Негови ученици танцуват в Ансамблите "Пирин" и "Филип Кутев" и много други формации в България и чужбина.Цветан Тодоров и ръководените от него състави печелят редица призови места и лауреатски звания на национални и  международни фестивали и конкурси.

Организатори на проявата са Община Враца, Държавен архив-Враца, Регионална библиотека”Христо Ботев  –Враца”,Клуб по краезнание към СОУ”Христо Ботев-Враца „ и Центъра за работа с деца –Враца.

#
# # # #