Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
30.11.2011
Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов и зам. – кметът по Образование и култура Красимир Богданов откриха юбилейна изложба в Регионален исторически музей Враца

Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов и зам. – кметът по Образование и култура Красимир Богданов откриха юбилейна изложба в Регионален исторически музей Враца

посветена на 45 –та годишнина от създаването на Окръжна художествена галерия – Враца. В своето приветствие инж. Иванов изрази задоволството си от откриването на експозицията и възможността да се изложат платна от фонда на галерията пред ценителите на изкуството в града ни .

„….Днес трябва с благодарност да споменем имената на  директорите на Окръжната художествена галерия – художника Людмил Младенов- Цвекето и  скулптора Илия Беширов, които съумяват да  съберат  богат фонд от произведения за художествената галерия.

Вярвам, че всеки ценител на изобразителното изкуство ще намери  в тази изложба  творби, които да го заредят с положителна енергия, да го накарат да се преклони пред таланта на художниците.

Уважаеми творци, на вас и вашите произведения  желая творческо дълголетие. Нека  вдъхновението да не ви напуска, за да творите  и да радвате всички нас- вашите почитатели.

Откривам изложбата, посветена на 45 годишнината от създаването на Окръжна Художествена галерия –Враца!” – завърши словото си инж. Иванов.

 В експозицията са изложени 65 платна от фонд на Галерия „Иван Фунев” – 18 графики, 16 скулптори и 3 платна на художествената живопис. Художествена галерия „Иван Фунев”  - Враца е създадена през 1956 г. като художествена сбирка , наброяваща над  1500 художествени творби от различни жанрове.Във фондовете й се съхраняват и голяма част от иконното богатство на врачанския край.

Представените в изложбата произведения на съвременното изкуство отразяват историческите борби на българския народ за национално освобождение.

Голямата признателност към творчеството на една плеяда врачански художници е отразена с богата сбирка на техни творби – това са Иван Ангелов, Цено Тодоров, Андрей Николов, Пенчо Георгиев, Иван Фунев, Борис Коцев. Интересно за всички посетители са ярките произведения на редица художници като Димитър Добрович, Иван Мърквичка, Никола Петров, Владимир Димитров – Майстора, Златьо Бояджиев, Васил Стоилов и Илия Бешков. Целта на експонирана изложба е да популяризира и съхрани образци на значимите образци на художественото изкуство и има широки социални и културни функции. Врачани могат да посетят изложбата, в която периодично ще бъдат замествани платна , за да  бъде представена част от художествената съкровищница на фонда. 

  

Община Враца

Връзки с обществеността

#
# # # #