начало » Новини
22.12.2011
Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов

свика днес спешна пресконференция по повод снегопочистването на града.

Извънредната делова среща с медиите е провокирана от много обаждания на граждани, които се оплакали от недобре опесъчени и не почистени улици. В полза на обективността градоначалникът първо даде думата на всички, които са заети с тази дейност и на журналистите, за да поставят въпроси и накрая огласи своята оценка за свършеното.

На срещата с медиите присъстваха и Иван Младенов-управител на „БКС-ЕООД”-Враца, Здравка Иванова –Началник-отдел „Опазване на околната среда„, Васил Василев – Звено временна заетост, Серьожа Пеев- пълномощник на кв.Младост и кв.Медковец и Велчо Нетовски – експерт гражданска защита.

Всеки един от присъстващите направи отчет за свършеното през деня по отношение на снегопочистването.

Иван Младенов информира, че през деня в града са работили общо 31 машини от които 4 са опесъчавали уличната мрежа.Около 17,00 часа тази вечер се очаква да излязат машините които ще почиства улиците след опесъчаването и добави,че има затруднения в някои участъци на града. През целия ден са почиствани и пешеходните зони 40 души работници в дружеството. за малките населени места са сключени договори за ползване на техника. Основен проблем са общинските пътища към Оходен, Мало и Голямо Пещене, но при необходимост там се пренасочва техника от Враца. С приоритет се обработват трасетата по линиите на училищните автобуси.

 Здравка Иванова сподели, че е имало проблем на ул.”Петропавловска”, тъй като от двете страни на улицата е имало спряни автомобили и това е затруднило снегопочистването.

В жилищен комплекс „Дъбника” 56 човека са заети с почистването на тротоарите, спирките и трудно достъпните за машините райони, съобщи началникът на звеното по програмите за заетост Васко Василев. В Младост и Медковец работят 28 души, от които 1/3 са на пълен работен ден, каза кметският пълномощник Серьожа Пеевски. Те поддържат тротоарите и спирките от Пожарната до двата квартала, както и тези в самите тях. Поради сложността на условията Пеевски е изготвил график така, че почистването да е почти без прекъсване. Създадена е готовност и за събота и неделя.

Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и закъсали автомобили на територията на цялата община –поясни  Велчо Нетовски.

„Моята оценка за свършената работа е незадоволителна!”, заяви кметът след като изслуша всички. Липсва необходимата организация. От тези дейности не бива да се пестят и икономисват средства, категоричен бе инж. Иванов. Разполагаме със сериозен ресурс от хора и техника, от което обаче не личи добра работа, допълни той и поясни:

Поемам своята отговорност, но ще настоявам докрай и пряко ангажираните със снегопочистването да поемат своята отговорност. Изпълнявайки функциите си на градоначалник той разпореди на всички, които имат отношение към проблема да предприемат необходимите мерки и да се забележи рязка промяна в обстановката. Това трябва да бъде прието като подготовка за по-сериозни метеорологични условия, тъй като настоящите според него не са такива, че да се смятат за бедствени и кризисни.