Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
15.02.2012
Първото си заседание проведе днес Ботевският организационен комитет, председателстван от кмета на Враца инж. Николай Иванов

Първото си заседание проведе днес Ботевският организационен комитет, председателстван от кмета на Враца инж. Николай Иванов

На срещата бяха обсъдени постъпилите до момента 20 предложения за инициативи, които да влязат в програмата на Ботеви дни` 2012. Комитетът прие предложението тази година тържествата да започнат с възстановка на откриването на първия паметник на Христо Ботев. Точното място на ситуирането на паметника в пространството около музея ще бъде определено след като по въпроса се произнесе екип от архитекти. Предвижда се във възстановката да бъдат ангажирани актьори, които да пресъздадат събитията от 27 май 1890 г. Тогава за откриването на паметника на войводата във Враца пристигат княз Фердинанд и министър председателят Стамболов. В тазгодишната програма, освен традиционните прояви, ще влязат и нови инициативи. Сред тях е общинско ученическо състезание за деца от 5 и 6 клас на тема „Истината е свята, свободата е мила – да се гордеем с Ботев”, инициирано от Регионалната библиотека „Христо Ботев”. В рамките на Ботевите дни  в Калофер ще бъде подредена фотоизложба, която ще представи всички места за поклонение по Ботевия път. Предложението е на Мемориалния комплекс „Ботев път”.

Тази година Националният конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза ще има своето 50-то издание. По този повод Ваня Иванова, директор на Младежкият дом във Враца, който е домакин на събитието, предложи да бъдат поканени лауреати на конкурса. Сред тях са днешни депутати и областни управители.

  

„Готови сме да приемем и разгледаме всички инициативи на граждани, които са свързани с отбелязването на 136-та годишнина от подвига на Христо Ботев” – каза председателят на организационният комитет инж. Николай Иванов.

   

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”