начало » Новини
27.02.2012
Няма опасност за жителите на врачанското село Горно Пещене

         Без основание са опасенията за заливането на врачанското село Горно Пещене. В събота там се бяха появили слухове, че ще се налага евакуация, защото селото ще бъде залято от водите на близкия язовир “Сухия скът”. След подаден сигнал, на мястото пристигнаха кметът на община Враца инж. Николай Иванов, заместник кметът по устройство на територията Ангел Вълчев, областният управител Пепа Владимирова, зам.-областният управител Валентин Литов, директорът на ОД на МВР комисар Росен Иванов, Николай Димитров - началник на ОУ “Противопожарна безопасност и защита на населението” и представители на “Напоителни системи” и “Язовири и каскади”. Установено бе, че за 24 часа нивото на язовир “Сухия скът” се е вдигнало с 1 метър. Водата обаче изтичаше нормално през преливника, който е почистен и разширен. Не бе установена опасност от преливането на язовира или скъсване на язовирната стена. По данни от тази сутрин нивото на язовира е спаднало с 80 см. Водата продължава да изтича в преливника и няма опасност от преливане на язовира или скъсване на стената му. Водоемът е под постоянно наблюдение, като на мястото има дежурен.

Хората от селото имаха притеснения и за нивото на река Скът, която минава през Горно Пещене. При проверката в събота тя бе напълнила 40 % от

коритото си. През целия вчерашен ден нивото на реката е спадало и по данни от тази сутрин продължава да спада. 

         Пътят за селото в събота бе залят на две места от повърхностни води. Още в рамките на неделята те бяха отклонени и в момента пътят е чист и сух.

В община Враца няма язовири, реки и канали в населените места, които да преливат или да са пред преливане. Навсякъде е регистрирано понижаване на нивото на повърхностните води, спрямо последните два дни.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт “Връзки с обществеността”

Община Враца