Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
30.03.2012
Община Враца ще помогне на кметовете да почистят селата

Община Враца ще помогне на кметовете да почистят селата

         Кметовете от селата в община Враца ще получат пълно съдействие при пролетното почистване. Това им бе обещано от кмета на общината инж. Николай Иванов на месечната среща с тях, която се проведе днес. Освен традиционните чували и ръкавици, и товарни автомобили, с които да бъдат извозени събраните отпадъци от почистването на селата, кметовете ще получат също храсторези и моторни резачки. В повечето случаи кметовете поискаха резачките, за да се почистят речните корита. Те настояваха  също за специализирани машини, с които да бъдат премахнати нереграментираните сметища. „Всеки от вас ще получи и исканите машини, и каквото му е необходимо за почистването на селата. Следващата година обаче това няма да го има. Трябва да започне работа по премахването на нерегламентираните сметища и недопускането да се образуват нови” – каза пред местните управници инж. Николай Иванов.

         На две важни теми обърна внимание по време на срещата д-р Милчо Костурков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Враца. Първата е свързана със започващото третиране на земеделските площи с хербициди и инсектициди. Пет дни преди пръскането с тях с авиационна техника селските кметове трябва да са уведомени и от своя страна да предупредят за това пчеларите в района. Пръскането на площите започва чак след като кметът на населеното място е дал писменно разрешение на съответния арендатор или собственик. Д-р Костурков напомни, във връзка с предстоящите Великденски празници, че е абсолютно забранена продажбата на живи животни на т.нар. „селски пазари”. Не се разрешава също уличната продажба на разфасовано месо от животни или животински продукти.

 

         Кметът на Враца успокои кметовете от селата, че всички разходвани финансови средства, свързани със снегопочистването, ще бъдат разплатени от Общината. По тяхно желание на следващата им месечна среща инж. Николай Иванов ще покани представители на „ЧЕЗ” и „В и К”.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”