начало » Новини
04.05.2012
Общинският кризисен щаб заседава отново

         Общинският кризисен щаб заседава днес отново по повод продължаващото тлеене на отпадъците, депонирани на площадка на “Екобулпак” в промишлената зона на Враца. На заседанието бе взето решение да бъде изпратена още помощ на пожарникарите и за мястото заминаха допълнително две водоноски на общинското дружество „БКС”, като заедно с изпратените вчера станаха пет. Договорено бе с „В и К” и дружеството изпрати на площадката  два багера. С цел осигуряването на по-добра комуникация между институциите, щабът реши негов представител да присъства постоянно на мястото, като пръв за там замина зам.-кметът Ангел Вълчев.

         Обсъдени и приети бяха също превантивни мерки, свързани с децата и учениците. Кметът инж. Николай Иванов, който е председател на щаба, издаде заповед за отмяна на учебните занятия в училищата. Родителите, чиито деца посещават детските заведения, също са уведомени, че могат да ги приберат вкъщи. „Тези мерки целят не да всяват паника, а да успокоят родителите и под техен надзор децата да си останат вкъщи, докато димният облак се разнесе. От отговорните институции са категорични, че във въздуха няма вредни за здравето вещества, има само неприятна миризма” – коментира кметът. За детските градини от общината са осигурени 2 700 марлени маски. Те ще бъдат раздадени на децата, които останат там до края на деня, ако ръковството на детските градини прецени, че е необходимо.

         „Ще продължим да следим ситуацията и ако се налага ще има нови заседания и срещи с отговорните институции, от които очакваме навременна и актуална информация за случващото се” – обобщи инж. Николай Иванов.

 

 

                                                                                              Даниела Хитова,

                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”