начало » Новини
07.05.2012
Враца се включва в кампанията “Да почистим България за един ден”

            Община Враца ще се включи активно в кампанията на bTV “Да почистим Б ългария за един ден”. Вече са определени 13 замърсени терена, които ще бъдат почиствани.         Във Враца - връх "Околчица", районът при яз. "Дъбника", при прохода Вратцата,  коритото на р. Лева, местността след ул. "Доспат "("Орехите"), теренът между ул. "Вежен" и ул. "Огоста", ул. "Иван Тричков" и ул. "Райня Княгиня" и входно-изходни магистрали на града. В квартал Бистрец ще се чисти р. Рула (сухото дере), в с. Чирен - след кръстопътя за с. Лиляче и в района на асфалтовата база, в с.  Лиляче - в началото на населеното място, до стопанския двор, а също теренът при "Божият мост", в с. Девене - входно - изходни улици и детската градина в с. Три кладенци.

Почистването ще се проведе на 12 май от 9.30 ч. едновременно на всички посочени места. На терените в района на града ще има служители на общината, които ще раздават на доброволците чували и ръкавици. Кметовете и кметските наместници на селата от региона и кварталите на Враца ще получат тези помощни материали предварително. “Екопак” е партньор в кампанията, затова част от чувалите ще бъдат в жълт цвят и са за разделно събиране на отпадъци от пластмаса и метал.

Освен вече определените места, гражданите и фирмите, които имат идея да почистят друг терен, могат да го направят и да поискат съдействие от Община Враца като предварително заявят в администрацията определено от тях място и броя на участниците в почистването. Това може да стане чрез обаждане на телефоните на някои от координаторите по кампанията – Ирена Статкова (0882-217-622), Мария Тодорова (0887-900-357) или Милевка Петрова (0887-474-925).  За селата отговорници за кампанията са кметовете и кметските наместници.

В самия ден на кампанията, 12 май, в общинската администрация ще бъде отворен “зелен телефон” с номер 092/62-30-00, на който гражданите ще могат да звънят, за да поискат транспорт за събраните от тях отпадъци при почистването.

Във всички населени места от общината събраните отпадъци по време на кампанията трябва да се събират до най-близките контейнери за битова смет или до площадките за разделно събиране на отпадъци. За терените, които са извън населените места, сметта трябва да се събира на едно място, откъдето след края на почистването ще бъде извозена.

            По повод кампанията “Да почистим България за един ден” врачанското депо ще отвори врати за безплатно депониране за три дни – 12, 13 и 14 май. В тези дни гражданите ще могат да извозват там неопасни битови отпадъци.

            Приканваме всички жители на община Враца да се включат в кампанията!

Нека заедно направим нашата община по-чисто, по-уютно и по-красиво място за живеене!

Най-активните ще получат награди!

            Цялата информация за кампанията ще бъде качена на сайта на Община Враца.

                                                                                                                           Даниела Хитова,

                                                                                        гл. експерт „Връзки с обществеността”