начало » Новини
08.05.2012
Безплатни прегледи за остеопороза в Дома за стари хора във Враца

На 11 май 2012 г. Асоциация „Жени без остеопороза“, със съдействието на община Враца, организират скринингово измерване на костна плътност за пенсионерите от клубовете и всички други желаещи, които се интересуват какво е състоянието на костите им. Измерването ще се проведе в Клуб на пенсионера № 1 „Веслец", ул. „Ген. Скобелев" № 10 от 13.30 до 16.30 часа. При тези измервания пенсионерите ще могат да се възползват от предоставената преференциална цена от 5 лева.

Във връзка с реализацията на проекта, на 11 май 2012 г. от 9.30 до 13.00 часа ще бъде извършено измерване на костната плътност на живеещите в Дома за стари хора в гр. Враца, като за тях измерването ще бъде безплатно, за сметка на проекта.

През 2011 г. Асоциация „Жени без остеопороза“ спечели грант на Международната фондация по остеопороза в памет на Линда Едуардс за проекта „Не е късно да спрем остеопорозата“.

Целта на проекта е да информира възрастните хора за рисковете от фрактури вследствие чупливост на костите; да ги запознае с възможности за избягване на паданията чрез упражнения за укрепване на мускулите, прием на витамин Д и осигуряване на безопасни условия за придвижване у дома и на улицата. В домовете за възрастни хора в страната, както и в редица пенсионерски клубове ще бъдат организирани кампании за определяне на риска от остеопороза с Едноминутния тест на Международната фондация по остеопороза и ще бъде проведено скринингово изследване на костната плътност. Специалисти по физикална и рехабилитационна медицина и общопрактикуващи лекари по места ще предоставят практически съвети на участниците и ще насочват рисковите пациенти към специализирана медицинска помощ за диагностициране и лечение на заболяването. Проектът ще обхване 15 000 възрастни хора в 28-те региона на страната за период от две години.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”