начало » Новини
08.05.2012
Шест събития ще има във Враца в месеца на българския спорт

Шест спортни мероприятия организира Община Враца през май. В месеца, обявен от Министерство на физическото възпитание и спорта за месец на българския спорт, общината инициира и организира шест събития. Те са съобразени за по-широк кръг от хора. Календарът започва с  Турнир по лека атлетика „Лъвски скок” за ІІІ и ІV клас на 10 май 2012 г. Състезанието е с начален час 13.30.

На  12 май  ще се проведе Международен ден на предизвикателството, който е под егидата на МФВС и Българска асоциация „Спорт за всички”. Това е най-голямата световна проява от програмата на Международната асоциация “Спорт за всички” (ТАФИСА), която от 20 години се провежда ежегодно в повече от 100 страни в света. Цел на програмата е  широко популяризиране на здравословния начин на живот, чрез системни занимания с физически упражнения, вид физическа активност и спорт. В програмата на Община Враца са предвидени две лекоатлетически дисциплини от 600 м и 1200 м гладко бягане и 15 минути аеробика. Началният час е 10 на стадион «Христо Ботев».

За ден на отворените врати на спортните обекти е обявен 13 май.  Всички зали, покритият басейн и стадионите ще бъдат достъпни на гражданите на общината, които искат да спортуват в неделния ден.

„Гвоздеят” в майската спортна програма на 17 май е лекоатлетическата щафета за учащи се и възрастни, чието трасе преминава по централните врачански улици. Състезателите са разделени в четири възрастови групи: I група  (III – IV клас), II  - (V - VІІІ клас ),  III  - (ІХ - ХIІ  клас) и IV група  за възрастни, без ограничение на възрастта - представители на различни институции и организации от Враца. Последната група изминава маршрута от пл. „Руски” до сградата на общината, без състезателен характер. Стартът е в 9.30ч. на пл. „Македония”, финалът – пред Общината.

Петото мероприятие е на 22 май от 10 часа и е предназначено за най-малките граждани на Враца – децата от детските градини. На стадион „Христо Ботев” те ще покажат различни гимнастически композиции. В същия ден от 14 ч. на стадиона ще се проведе и лекоатлетически турнир в памет на доц. Кирил Димитров. Той е за ученици от V и VІ клас. Всички спортни прояви са под патронажа на инж. Николай Иванов – кмет на Община Враца и се организират от спортните експерти в администрацията, със съдействието на РИО на МОМН– Враца, СУ „Св. Климент Охридски” – Враца и УСК „Враца 2004”. Подробностите по организацията бяха обсъдени днес на заседание на Организационния комитет, свикан за проявите.  

                                                                                              Даниела Хитова,

                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”