Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
17.05.2012
Откриха двата театрални фестивала във Враца

Откриха двата театрални фестивала във Враца

За седмица Враца отново ще бъде театрална столица не само на България, но и на Европа. В града бяха открити 23-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми и 2-ия международен фестивал на Нова европейска театрална мрежа /NETA/. Кметът на Враца инж. Николай Иванов, който е председател на организационния комитет, откри форума с думите: „Изключително ми е приятно, че Враца отново е домакин на Националния фестивал на малките театрални форми и на фестивала на Нова европейска театрална мрежа – NETA. Това е символ на съхранената театрална традиция и на успехите на Драматично-куклен театър – Враца, който е истинската духовна емблема на града ни. Убеден съм, че успешното провеждане на тези два фестивала е доказателство за най-малко две неща. Първо, че театърът е жив и жизненонеобходим за българските ценители на изкуството. И второ - за талантливите театрали няма провинциални сцени, а една истинска творческа сцена.

Нека се отдадем на магията, наречена театър, нека оживее сцената - светлина и мисъл, слово и жест, и да се насладим на света на изкуството – най-точната мяра за стойността на един народ. С удоволствие откривам 23-ото издание на националния фестивал на малките театрални форми и на второто издание на международния фестивал на Нова европейска театрална мрежа и пожелавам успех на творческите състави! На добър час!”

Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров  също приветства участници, дошли от цяла България и Балканите, заради най-стария жив театрален форум в България.

Двата театрални фестивала ще продължат до 22 май. Врачани и гостите на града ще могат да видят селекция от 18 постановки, половината от които чуждестранни. Сред тях две журита ще изберат най-добрите спектакли.

Председател на българската комисия е проф. Виолета Дечева, а на международната – Нора Макарова от Русия.

 

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”