Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
28.05.2012
Проведе се първо ученическо състезание „Истината е свята, свободата е мила”

Проведе се първо ученическо състезание „Истината е свята, свободата е мила”

Първо по рода си Общинско ученическо състезание „Истината е свята, свободата е мила” – да се гордеем с Ботев!” се проведе днес във Враца. В него се включиха девет отбора от по трима участници от училища в общината. С по два отбора участваха  ЕГ „Йоан Екзарх” и ОУ „Св. Св.Кирил и Методий” – с. Девене, а с по един СОУ „Васил Кънчов”, ОУ „Васил Левски”,СОУ „Христо Ботев”, СОУ „Отец Паисий”, ОУ „Христо Ботев” – с. Баница. Двадесет и седемте ученици бяха от 5, 6 и 7 клас.

Състезанието бе в три кръга. В първия кръг -„Христо Ботев – живот и дело” – акцентът бе поставен върху приноса на войводата за националното освободително движение. Във втория кръг, наречен „Жив е той, жив е”, учениците трябваше да рецитират стихотворение от Христо Ботев. Третият кръг носеше името на състезанието – „Истината е свята, свободата е мила” – да се гордеем с Ботев”. В него децата трябваше да прочетат свои, предварително написани, есета или стихотворения. Знанията и талантът на младите състезатели бяха оценявани от жури в състав - Румяна Цветкова и Петя Николаева – експерти в РИО на МОН,  и Силвия Врачовска – директор на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Надпреварата бе оспорвана и това наложи да има четвърти кръг, в който между класиралите се с равен брой точки състезатели на СОУ „Отец Паисий” – Враца и ОУ „Христо Ботев” – с. Баница да бъде избран отборът, заемащ второто място. В него участниците трябваше да покажат най-силната част от своето представяне. Тук победата бе за отбора на с. Баница, който стана втори. Конкурентите им от училище „Отец Паисий” останаха на трето място. Призьори в първото общинско състезание станаха участниците от СОУ „Васил Кънчов” – Враца.

         „Във всяко състезание има победители и такива, които се класират по-назад. Всички вие, които сте тук обаче, вече сте победители, защото сте се докоснали до живота на един от най-великите българи и това ще продължи да ви вдъхновява” – каза в приветствието си към участниците зам.-кметът на Враца Красимир Богданов.

Класиралите се на първо, второ и трето място отбори ще получат награди,  а за всички участници са предвидени грамоти. Състезанието бе организизирано от Община Враца, а съорганизатори бяха Регионалният инспекторат по образованието и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

                                                                                             

Даниела Хитова,

                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”