начало » Новини
16.08.2012
Консорциум с врачански фирми ще строи новия парк „Леденика”

Консорциум с врачански фирми ще строи новия парк „Леденика”

Днес във Враца бе подписан договор за строително-монтажни работи в „Развлекателен парк „Леденика”. Подписи под документа поставиха кметът на Враца инж. Николай Иванов и представителят на ДЗЗД „Сдружение Враца – Леденика” инж. Росен Додушки. Консорциумът включва четири врачански фирми и една от Козлодуй. Дружествата са „Опал 94” АД, „Корект” ООД, „Строителна компания” ООД, „Мистрал – ТСС – Стоянова, Стоянов” СД и „Ситистрой – 2000” ООД.  На церемонията присъстваха също управителите на врачанските фирми Тодор Топалски, Бойко Борисов, Михаил Стоянов и Иван Иванов, и  Георги Петров – представител на фирмата „Синко – инженеринг” , избрана да упражнява строителния надзор на обектите. Проектант  на развлекателния парк  е арх. Даниела Генова – управител на фирма „Дезархт”. „Днес подписахме един важен за общината договор, на стойност 1 871 896 лв. С него започваме изграждането на един иновативен тематичен развлекателен парк около най-известния природен обект във Врачанския балкан - пещерата „Леденика”. За мен е изключително удоволствоие, че изпълнението на обекта е възложена от консорциум, в които четири от фирмите са врачански. Това за пореден път доказва конкурентоспособността на врачанския строителен бизнес. Съврем скоро предстои подписването на още четири договора с врачански строителни фирми” – каза след подписването на документа кметът инж. Николай Иванов. Изграждането на парка е в рамките на проекта „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони” по Оперативна програма „Регионално развитие”. Общият  бюджет на проекта е почти 5.3 млн. лв. Размерът на безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма “Регионално развитие” съфинансирана от ЕФРР е 5 млн.лв., а допълнителният собствен принос от Община Враца е  237 хил. лв.

 

 

„Благодарим за оказаното доверие и веднага петте фирми започваме работа. Това, което ни предстои е изграждането на две екопътеки – Враца – Леденика и Долно Озирово – Леденика, на посетителски център, на амфитеатър и паркинг. Обектите ще бъде изпълнен в срок и със съответното качество” – коментира инж. Росен Додушки.

Реализирането на проекта се очаква да увеличи както българските, така и чуждестранните туристи в региона. Предвидените атракци ще премахнат сезонността на посещенията. Проектът ще доведе и до промяна в социално-икономическите показатели на община Враца. Това от своя страна неминуемо ще предизвика увеличаване на дела на сектор „туризъм” в общинската икономика. Поради факта, че туризмът е свързан с други сектори индустрия, реалистично е да се постигне общ положителен ефект и оживление на общинската икономика като цяло. Минимум 10 фирми и над 100 работници и специалисти ще бъдат ангажирани в изпълнението на проекта. След края на проекта се очаква да бъдат открити минимум 20 нови работни места.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”